Etenkin tällaisena vuonna, kun monet perinteiset kesätapahtumat on peruttu, nousee kotioloissa tehty maistuva ruoka entistä tärkeämmäksi osaksi kesätunnelmaa. Juhlan tuntua saa juhlapöydän tarjoiluista, ja kesäpöytään kuuluvat erityisesti uudet perunat ja erilaiset kalaherkut.
Kala on kevyempää syötävää verrattuna esimerkiksi grillattaviin lihoihin, ja helteiden helliessä tuhdimman ruoan kylkeen monesti kaipaakin jotain hieman kevyempää. Valmiit savukalat ja marinoidut sillit puolestaan helpottavat kokkausta ja ovat todella hyvä vaihtoehto esimerkiksi veneelle tai mökille, missä kokkaaminen voisi muuten olla haastavaa tai siihen ei haluta käyttää aikaa.
Mausteiset kalaherkut voi myös valmistaa itse. Silloin voit tehdä mausteliemestä juuri omaan makuusi sopivan ja tuunata tutuista resepteistä uusia versioita ja kokeilla erilaisia makuja. Marinoidut silakat tai sillit laitetaan tekeytymään hyvissä ajoin etukäteen, ja ruokailtaessa ne voi vain nostaa tarjolle.
Tässä kesän maistuvat kalareseptit:
Hiillostettuja pikkelsi-silakoita
500 g nahallisia silakkafileitä
hienoa merisuolaa hiillostamiseen
maustelientä marinointiin (kts. ohje alla)
tuoretta korianteria
Kuumenna paksupohjainen, mieluiten valurautainen paistinpannu kirkuvan kuumaksi.
Ripottele pannulle merisuolaa ja hiillosta silakkafileet molemmin puolin kypsiksi.
Nosta fileet suoraan riittävän isoon säilytysastiaan ja kaada päälle marinointiliemi.
Anna maustua vähintään yön yli.
Koristele hienonnetulla korianterilla.
Mausteliemi marinointiin:
3 dl vettä
1 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl sokeria
300 g retiisejä puolitettuna
1 punainen chili
3 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl korianterinsiemeniä
3 kokonaista neilikkaa
1 tl mustapippuria
1 laakerinlehti
Mittaa vesi, valkoviinietikka ja sokeri kattilaan. Kiehauta.
Lisää joukkoon retiisin puolikkaat ja kaikki mausteet. Sekoita ja anna jäähtyä.
Sillikaviaari ja uudet perunat
2 matjessillifileetä
1 keltasipuli hienonnettuna
1 pieni omena kuutioituna
2 kovaksi keitettyä kananmunaa karkeana silppuna
2 rkl kotimaista väkevää sinappia
100 g créme fraîchea
puolikas puntti tilliä varsineen hienonnettuna
Leikkaa silli reiluiksi kuutioiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden kanssa.
Miedosti savustettua aurajuustolohta
n. 800 g kirjolohta (ruodottomana fileenä)
rypsiöljyä
0,5 tl hienoa merisuolaa
1 tl hienoa sokeria
aurajuustoa
1 tl rosé-pippuria
Kuivaa kalan pinta. Sivele kalan nahkapuolelle hieman rypsiöljyä. Leikkaa kalafileeseen pitkittäin noin 2 cm syvä viilto. Mausta kala suolalla, sokerilla ja rosé-pippurilla. Murustele aurajuustoa kalan päälle ja laita hieman juustoa pitkän viillon sisään. Kalan voi savustaa joko savustuspussissa, sähkösavustimessa tai savustuspöntössä.
Savustus sähkösavustimessa:
Levittele iso kourallinen savustuspuruja sekä pari sokeripalaa savustuspöntön pellille. Laita maustettu kirjolohifilee savustuspöntön ritilälle odottamaan. Kuumenna sähkösavustin. Päästä ensimmäinen savu ulos ja kuumenna uudestaan. Laita kirjolohifilee ritilän avulla savustuspönttöön ja sulje luukku. Savusta kirjolohifileetä noin 8 minuuttia. Loppukypsennä kirjolohifilee 180 °C-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes kala on mehevän kypsää. Kalaa ei saa ylikypsentää jottei se kuivu! Kalan voi myös jättää roséeksi.
Monessa kaupassa myydään valmiiksi savustettua, aurajuustolla maustettua lohta ja voit käyttää sitä halutessasi. Tarjoile savustettu aurajuustolohi esimerkiksi perunapyreen ja keitetyn vihreän parsan kera.