Porot ovat Lapin yöttömässä yössä kasvavaa auringon karjaa. Pienikin määrä uniikkia pohjoista laatulihaa nostaa aterian arjen yläpuolelle. Poronlihasta loihdit helposti niin herkulliset lihapullat, piirakat kuin juhlapöydän kuningattaren, sisäfileen.
Kotimainen poronliha on pääosin koko ikänsä vapaana luonnossa laiduntanutta vasaa. Nauttiessaan suomalaista poronlihaa ostaja tekee arvovalinnan, jossa yhdistyvät sukupolvien poronhoidon perinteet, yhteisöllisyys ja eläinten oikeus elää lajilleen tyypillisesti osana Lapin luontoa.
Poronlihan aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun niitä ei peitetä mausteisiin: suola ja pippuri riittävät. Kaupoista saa kylmäsavuporoa, joka maustaa keitot, piirakat wrapit ja leivät. Poronkäristystä pakastealtaasta valikoidessa kannattaa huomioida, onko kyseessä paisti- vai lapakäristys. Paistikäristys kypsyy pannulla vartissa, lapaa kannattaa hauduttaa pari tuntia.
Poronlihan aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun niitä ei peitetä mausteisiin: suola ja pippuri riittävät.
Pororeseptit.fi -sivuilta löydät pororeseptien lisäksi kotimaisia poronlihan tuottajia ja jatkojalostajia. Heistä monilta voit tilata kylmäkuljetuksena suoraan omalle kotiovellesi valmiiksi paloitellun poron kokonaisena, puolikkaana tai neljänneksenä. Näin pääset kotikokkina sukeltamaan poroherkkujen monipuoliseen makumaailmaan.
Poronliha on luonnonmukaista, herkullista ja vähärasvaista. Lisäksi sen monityydyttymättömien ja tyydyttyneiden rasvahappojen suhde on ravitsemuksen kannalta suotuisa.
Savuporosienipiirakka:
Ainekset
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpyläjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 dl kylmää vettä
Täyte
200 g tuoreita sieniä
tilkka öljyä
3 valkosipulinkynttä
200 g kylmäsavuporoa
2 dl purjosilppua
1 dl paprikaa kuutioituna
Munamaito
1 dl maitoa
1 prk kermaviiliä
4 kananmunaa
150 g mozzarella juustoraastetta
1 tl mustapippuria
1 tl timjamia
koristeeksi tuoreita yrttejä, salaattia
Ohje
Sekoita kuivat aineet ja lisää voi kuutioina. Nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele n. 20 cm irtopohjavuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Painele taikina vuoan pohjalle sekä reunoille n. 4 cm:n korkeudelle. Nosta jääkaappiin odottamaan täytettä.
Viipaloi sienet ja kuivata tarvittaessa pannulla ylimääräinen neste pois. Lisää rasva ja silputtu sipuli sekä valkosipuli. Freesaa ja anna seoksen jäähtyä. Kuutioi savuporo, purjo ja paprika.
Sekoita munat, kermaviili, maito ja mausteet. Lisää joukkoon juustoraaste. Ota pohja jääkaapista ja levitä pohjalle tasaisesti sieni-sipuli sekoitus. Levitä päälle purjo-, paprika- ja porokuutiot. Kaada päälle muna-maitoseos. Paista uunissa alatasolla 200 °C noin 40 minuuttia. Anna tasaantua n. 15 minuuttia ennen palojen leikkaamista. Koristele annokset tuoreilla yrteillä ja salaatilla.