Tammikuussa etsitään tasapainoa

Murtumatta mukana – Spänst i benen -ohjelma kannustaa tammikuussa kaikkia mukaan Onko tasapainosi terästä? -kampanjaan. Valtakunnallinen Murtumatta mukana -ohjelma edistää luustoterveyttä. Onko tasapainosi terästä? -kampanjan ideana on lisätä tietoisuutta tasapainon merkityksestä, kaatumisen ehkäisystä ja luustoterveyden edistämisestä. Tavoitteena on saada kaikki toimimaan – tekemään tasapaino- ja luustotestit sekä harjoittelemaan tasapainoa monipuolisten vinkkien avulla. Kampanjan takana ovat Eläkeliitto, Luustoliitto ja Svenska Pensionärsförbundet.

Kampanja alkoi 4.1. ja tasapainoista tammikuuta vietetään kampanjan merkeissä 3.2. saakka.

Tasapaino on parasta lääkettä

Väestö ikääntyy. Yhä useampi iäkäs asuu kotonaan yhä heikompikuntoisena, ja todennäköisyys kaatumiseen lisääntyy. Yleisin kaatumistapaturman paikka on koti. Kotona asuvista iäkkäistä henkilöistä noin joka kolmas yli 70-vuotias kaatuu ainakin kerran vuodessa (Lähde: FIN Terveys 2017 -tutkimus). Suomessa tapahtuu vuosittain lähes 400 000 kaatumistapaturmaa, joista seuraa 1200 kuolemantapausta ja 6000–7000 lonkkamurtumaa. Yleisesti kaatumisista seuranneiden terveydenhuollon kustannusten on arvioitu olevan Suomessa yli 500 miljoonaa euroa vuodessa. Murtumatta mukana -ohjelma kannustaa kaikkia mukaan Onko tasapainosi terästä? -kampanjaan.

–Lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu on parasta mahdollista lääkettä kaatumisen ehkäisyyn ja ikääntymisen tuomiin muutoksiin. Nyt kun ollaan paljon kotona, on hyvä kiinnittää erityistä huomiota kodin turvallisuuteen ja omatoimiseen liikkumiseen. Onko riittävästi valoa? Pysyvätkö matot paikoillaan? Mistä kotoa löytyy turvallinen harjoituspaikka tasapainoilulle?, Eläkeliiton liikuntasuunnittelija Outi Kokko-Ropponen kertoo. Onko tasapainosi terästä? -kampanja haastaa tasapainotesteillä kaikkia miettimään omaa tasapainoaan. Se antaa myös vinkkejä tasapainon säilyttämiseksi ja parantamiseksi. Testit, vinkit ja videot löytyvät kampanjasivulta osoitteesta www.elakeliitto.fi/onko-tasapainosi-terasta

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.