Sähkeet Uutiskomediashow’n voi nähdä nyt myös kotoa käsin

Ajankohtaisrevyy Sähkeet Uutiskomediashow on viihdyttänyt helsinkiläisissä ravintoloissa vuodesta 2015 lähtien. Tekijäryhmä oli ehtinyt omaksua vuosittaisen esityksen tekemiseen jo tietyn rutiinin, yleisö oli löytänyt show’n ja moni yhteistyökuvio oli vakiintumassa. Sitten tuli korona. Vuoden 2020 suunnitelmat laitettiin jäihin, vaikka esityspaikat, päivämäärät ja esiintyjät oltiin jo sovittu.

”Meidän kannaltamme keväällä 2020 pandemia iski niin varhaisessa vaiheessa, että tiesimme jo kuukausia etukäteen, että sen vuoden show jää tekemättä”, toteaa tuottaja Tilda Korkeela. ”Kun viime syksynä tuli kyselyjä etäesityksistä, jouduimme valitettavasti vastaamaan, että meillä ei ole esitystä. Ei ollut mitään ajatusta siitä, miten Sähkeet -show’mme toimisi ruudulta katsottuna. Ihmisten kokoontuminen yhteen, yhdessä viihtyminen ja nauraminen ovat aina olleet olennainen osa Sähkeet Uutiskomediashow’ta.”

Tänä vuonna live-esityksiä nähdään mm. Kaapelitehtaan Hima & Sali -ravintolassa.

Ajatukset jäivät kuitenkin askartelemaan aiheen parissa. Elokuvateatterissa on ollut tarjolla jo useita vuosia teatteria suorina lähetyksinä maailman metropoleista ja viime jouluna moni katsoi striimilähetyksenä esimerkiksi Tampereen Teatterin Saiturin joulua. Elämys on hyvinkin verrattavissa aitoon livenä koettuun teatteri- tai konserttikäyntiin.

”Puhuimme näistä kokemuksistamme ja jossain keskustelussa joku meistä muisti sitten aikoinaan Ylen radiokanavalta lauantaiaamuna tulleen Ykköskabareen ja sen välittämän tunnelman”, Korkeela kertoo. Se lähetettiin suorana lähetyksenä Kluuvikadun Fazerilta. ”Mitä enemmän puhuimme, niin sitä enemmän alkoi tuntua, että tavoitamme aika rajatun ryhmän ihmisiä. On monia, jotka eivät voi elämäntilanteensa vuoksi lähteä Helsingin keskustaan ravintolaan illalla. Ei ole ehkä sopivia kulkuyhteyksiä tai seuraa. Teemme tämän vuoden puolella vain muutaman live-esityksen ja sitten kolme striimiesitystä, joiden tekemistä odotamme innolla.”

Pandemian aikana striimaustekniikka on kehittynyt ja nykyaikaiset älykamerat tarjoavat kustannustehokkaan tavan toteuttaa monikamerastriimiä pienestäkin tilasta.

Sähkeiden striimilähetykset ovat joulukuussa

Sähkeet -ryhmän perustajajäseniin kuuluva Hanna Seppänen luonnehtii esitystä kirjalliseksi kabareeksi. Revyy- ja varieteehistoriasta kiinnostunut Seppänen kertoo pienten kirjallisten kabareiden olleen hyvin suosittuja Ranskassa 1800-luvun lopulla. ”Meidän show’mme juuret ovat aina olleet tämäntyyppisissä esityksissä, koska meidänkin esityksen pääpaino on käsikirjoituksessa, eikä esimerkiksi näyttävyydessä, vaatteissa ja kulisseissa. Esiintyjiltäkin pyydetään ennen kaikkea hyvää lukutaitoa ja nopeaa ulkoaoppimiskykyä ja selkeää puhetta. Ajankohtaisessa uutiskomediashow’ssa tekstejä päivitetään jatkuvasti”, kuvailee Seppänen.

Tunnetuin kirjallisista kabareeteatterista oli Rodolphe Salisin isännöimä Le Chat Noir, Mustan kissan kabaree, joka toimi Pariisin boheemialueella Montmartressa 1880-90-luvuilla. Teatterin muisto elää tänä päivänäkin monen tunnistamassa Théophile Steinlen piirtämässä ikonisessa mainosjulisteessa, johon on kuvattuna teatterin tunnus Le Chat Noir ”musta kissa”. Kissa kuvasti, miten kirjalliseen kabareehen hankittiin aineistoa kuunnellen valtaapitävien keskusteluja hiipien pimeissä varjoissa kuin kissat öisin katoilla.

Sähkeissä esiintyvät Niina Nyberg ja Hanna Seppänen

Entisajan Pariisin esitystilat olivat pieniä kahviloita, joihin esiintymislavan lisäksi mahtui vain muutamia pöytiä. Sähkeiden tekijätiimi totesi, että sen verran saadaan mahtumaan Mechelininkadun huoneteatteriin Taka-Töölössä. Taiteiden Yössä siellä on ollut samalla kertaa viisitoistakin katsojaa. Mechelininkadulla toteuttavat striimiesitykset on suunnattu kotona niitä katseleville, eivätkä ne ole vain kuvattu taltiointi esityksestä. Esitykseen tulee paikan päälle muutamia katsojia, mutta striimin kautta esitystä kotona katsovat ovat samalla tavoin osa tapahtumaa.

Tekijät iloitsevat kuitenkin myös päästessään taas tekemään uutiskomediashow’ta elävän yleisön eteen. Esityksiä nähdään tänä vuonna Kaapelitehtaalla Hima & Sali -ravintolassa ja Kaupungintalon ravintolassa keskustassa. Korkeela kertoo, että koronaturvallisuuteen on kiinnitetty ravintolaesitysten suhteen paljon huomiota. ”Emme esimerkiksi ota saleja täyteen, ryhmät istuvat omissa nimetyissä pöydissään ja noudatamme ajantasaisia ohjeistuksia.”

Nopea lähtö kauteen on muuttanut perinteistä tekoaikataulua. Tämän vuoden Sähkeet -esityksen runkoa kasataan parhaillaan. Esiintymässä ovat Hanna Seppänen, Lotta Jalava ja Niina Nyberg, jotka ovat kaikki olleet mukana Sähkeissä aiemmin. Aiheita löytyy pelkästään jo kotimaan politiikasta yllin kyllin. ”Olemme yhdessä eläneet poikkeusaikoja. Nyt on aika rentoutua ja katsella viime aikoja yhdessä lämmöllä ja nauraen ravintolassa tai oman kodin rauhassa”, tekijät iloitsevat.

Liput ja lisätiedot www.jubileekomedia.com