Pitkä tauko ajamisesta? Asiantuntijoiden mukaan auton rattiin paluu jännittää monia

Miljoonilta suomalaisilta löytyy ajokortti, mutta osalla edellisestä ajosta voi olla niin pitkä aika, että istuminen ratin taakse jännittää. Auton käsittelytaidot ovat voineet ruostua, tuntuma liikenteeseen kadota tai epäilys omasta tai muiden osaamisesta herätä. Asiantuntijoiden mukaan moni tuntee ajopelkoa. Keräsimme vinkkejä, jotka auttavat palaamaan liikenteeseen pitkän tauon jälkeen.

Puoliso ajoi aina, mutta nyt hänen sairastumisensa myötä siihen pitäisi pystyä itse. Ajokortti tuli hankittua nuoruuden kotikunnassa, mutta kaupunkiin muuton jälkeen sille ei ole ollut vuosiin tarvetta. Kolari herätti pelon riskeistä liikenteessä, eikä rattiin ole uskaltautunut sen jälkeen.

Lukuisat syyt voivat johtaa siihen, ettei ajokortillinen ole ollut pitkään liikenteessä. Traficomin tilaston mukaan Suomessa oli tämän vuoden alussa kaikkiaan noin 3,7 miljoonaa voimassaolevaa ajokorttia, mutta  monilla niistä ei liene päivittäistä tai edes viikoittaista käyttöä. Joskus ajotauko voi venyä kuukausista vuosiin ja jopa vuosikymmeniin.

– Jokaisen lähipiiristä löytyy todennäköisesti henkilö, jolla on hyvin pitkä aika edellisestä ajosta ja sitä myötä kynnys palata liikenteeseen on kasvanut suureksi. Joskus kynnyksestä tulee ylitsepääsemätön, kun rattiin ei enää uskalla. Ajamattomuus voi myös kalvaa mieltä, koska tiedostetaan, että joskus autoa voi tarvita. Onkin tärkeää muistaa, että ajotaitoa voi aina harjoitella ja asioiden kertaaminen voi madaltaa kynnystä, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Rattiin palaajia vierestä seurannut liikenneopettaja kertoo, että pitkän tauon jälkeen jotkut pelkäävät aiheuttavansa toisille vaaraa.

– Esimerkiksi lapset takapenkillä ei uskalleta lähteä ajamaan. Henkilön voi vallata epävarmuus, ettei hän osaa käsitellä autoa turvallisesti kaikissa tilanteissa. Monesti rattiin paluu alkaakin itseluottamuksen vahvistamisesta, joka syntyy siitä, että tunnetaan oma auto ja osataan katsoa oikeita asioita liikenteessä. Pitää luottaa itseensä ja siihen, että muutkin noudattavat liikennesääntöjä, sanoo pitkäaikainen liikenneopettaja ja HR- sekä yhteiskuntasuhdevastaava Sampsa Lindberg CAP-Autokoulusta.

Lindbergin mukaan autokouluun ajotaitoja kertaamaan tulee lähinnä naisia, mutta miehetkin voivat tuntea ajopelkoa. Ajamattomuuteen saattaa myös liittyä häpeän tunteita, koska Suomessa autolla ajaminen otetaan helposti itsestäänselvyytenä.

Kokosimme asiantuntijoiden kanssa vinkkejä, jotka madaltavat kynnystä palata rattiin tauon jälkeen.

Tutustu ajoneuvoon ajan kanssa

Ennen liikenteeseen lähtöä on tärkeää palauttaa mieleen auton perustoiminnot. Autot kehittyvät hurjaa tahtia, joten ensin on hyvä ottaa ohjekirja käteen ja katsoa, mitä mistäkin vivusta ja napista tapahtuu. Miten valot, vilkut, pyyhkijät ja ilmastointi toimivat – entä vaihteet? Pystythän käyttämään laitteita irrottamatta katsetta tiestä tai korkeintaan nopealla vilkaisulla, jotta keskittymisesi ei ajaessa herpaannu?

Auton käsittelyä voi hyvin mennä harjoittelemaan rauhalliseen paikkaan, kuten tyhjälle parkkipaikalle. Kertaa ohjaaminen, peruuttaminen, jarruttaminen, ja vilkuile peileihin. Näin löytyy tuntuma ajoneuvoon.

Alkuun tutussa ympäristössä – kaupunkiin reittisuunnitelman kanssa

Kun auton hallinta alkaa tuntua varmalta, on aika lähteä liikenteeseen. Monesti ajomme rajoittuvat tietyille reiteille esimerkiksi kodin, työpaikan ja palveluiden välillä, joten tutut reitit on hyvä ottaa ensin haltuun. Jos mahdollista, ajoita ajosi ensin rauhalliseen aikaan eli esimerkiksi aamu- ja iltapäiväruuhkien ulkopuolelle.

Pikkuhiljaa voi pidentää reittejä, kokeilla eri aikoja päivästä ja ajaa esimerkiksi kaupungin keskustaan tai monimutkaisempiin risteyksiin. Vilkasliikenteiseen kaupunkiin tai pidemmälle matkalle lähtiessä kannattaa miettiä ennalta reittisuunnitelma. Se helpottaa keskittymistä itse ajosuoritukseen. Myös navigaattorista on apua.

Aja aina, kun siihen tarjoutuu luonteva mahdollisuus, eli esimerkiksi jos olette lähdössä kaverin tai läheisen kanssa liikenteeseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.