Kuinka maailma pelastetaan? pohtii ratkaisuja ympäristökriiseihin

62

Kuinka maailma pelastetaan? -uutuusteoksessa asiantuntijat kartoittavat ihmiskunnan ja planeettamme kohtaamia ympäristökriisejä ja ratkaisuja niihin. Ajankohtaisia teemoja ruoantuotannosta kiertotalouteen tarkasteleva kirja jatkaa Helsingin yliopiston Tiedekulman kanssa suunniteltua Tiedekulmapokkari-sarjaa.

Lämpenevä ilmasto, köyhtyvä luonto, roskaantuneet meret, suurkaupunkien saastepilvet… Ympäristöuhkat saavat meidät katsomaan epävarmoina huomiseen. Yhteiskuntamme on siirtymässä kroonisten kriisien aikakauteen, mutta toisaalta uhkat voivat sysätä etsimään tietoa ja toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Kuinka maailma pelastetaan? –teoksessa eturivin tutkijat tarkastelevat maailmaa koettelevia ympäristökriisejä ja keinoja vastata niihin. He syventyvät niin Itämeren suojeluun ja metsien ilmastovaikutuksiin kuin kestävän ruoantuotannon ja päästöttömän energiantuotannon tulevaisuuteen sekä kiertotalouden mahdollisuuksiin. Teoksessa pohditaan myös paremman ympäristöpolitiikan aineksia ja viestinnän merkitystä ilmastokriisin ratkaisemisessa.

Uutuus kuuluu Tiedekulman kanssa yhteistyössä ideoituun Tiedekulmapokkari-sarjaan, joka tarjoilee lukijoille tuoretta ja ajankohtaista tutkittua tietoa helposti lähestyttävällä tavalla. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet terveyttä ja hyvinvointia käsittelevä Terve elämä! ja vallan sekä politiikan kysymyksiin pureutuva Kuka maailmaa hallitsee?

Koska esimerkiksi tuulivoimatuotanto vaihtelee, tulevaisuudessa tarvitaan myös ratkaisuja kulutuksen säätämiseksi tuotannon mukaan sekä energian varastoimiseksi joko sähkönä, lämpönä tai synteettisinä polttoaineina myöhempää tarvetta varten. Hyvät ennusteet, älykäs ohjaus ja muun muassa tekoälyn hyödyntäminen ovat tärkeitä, kun tuotantoa ja kulutusta sovitetaan yhteen.
– Eva Heiskanen

Ympäristöä koskevat uhkakuvamme puolestaan eivät mitenkään liity hiipiviin kriiseihin. Päinvastoin. Hahmotamme kriisit edelleen ihmisapinana, joka on parinsadantuhannen vuoden ajan menestyksellisesti varautunut ja reagoinut odottamattomiin katastrofeihin, kuten sotaan tai äkilliseen ravinnon puutteeseen.
– Janne I. Hukkinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.