Koomikko James Corden rakastaa esiintymistä

James Corden on juontanut omaa talkshowtaan amerikkalaisella CBS-kanavalla jo yli viiden vuoden ajan. Matka tähän pisteeseen on ollut mutkikas ja monivaiheinen, mutta silti ällistyttävän helppo. Corden tunnetaan hyvin sekä kotimaassaan Englannissa että Yhdysvalloissa. Kukaan, ei edes hän itse, voi kuitenkaan määritellä, mikä hänen ammattinsa on.

James Corden on kotoisin Lontoon läheltä Hilloingtonista, mutta suurimman osan lapsuuttaan hän asui kuitenkin maaseudulla Buckinghamshiressä. Hänen isänsä oli Raamattuja ja kristillistä kirjallisuutta kaupitteleva myyntimies. Aiemmin hän soitti Britannian ilmavoimien soittokunnassa. Cordenin äiti työskenteli sosiaalialalla. Perheeseen kuului kolme lasta, joista James oli ainoa poika.

Lapsuus kului seurakunnan piirissä. Cordenin mukaan kirkko vaikutti vain harrastuskerholta, jossa tavattiin kavereita eikä uskonnolliselta paikalta. James huomasi jo kouluaikana, että näytteleminen oli hänen suurin intohimonsa. ”En tiennyt osasinko yhtään näytellä, mutta rakastin koulunäytelmissä olemista niin paljon, että toivoin etteivät ne ikinä loppuisi. Itse asiassa siltä minusta nykyäänkin tuntuu”, Corden sanoo.

18- vuotiaasta lähtien James Corden on tehnyt viihdealan töitä laidasta laitaan: näytellyt elokuvissa, televisiossa, teattereissa ja musikaaleissa, julkaissut musiikkia, kirjoittanut ja juontanut. Hänen ensimmäinen työnsä oli yhden rivin rooli musikaalissa Martin Guerre vuonna 1996. 2000-luvun alkuvuosiin mennessä Cordenille oli kertynyt jo liuta pieniä tehtäviä eri televisiosarjoissa. Läpimurto tapahtui vuonna 2007 Suomessakin nähdyssä tilannekomediassa Gavin ja Stacey. James Corden kirjoitti sarjan yhdessä ystävänsä Ruth Jonesin kanssa. Sarja kertoi seurustelevasta parista Gavinista ja Staceysta, joiden kummankin parhaita ystäviä esittivät Corden ja Jones. Sarjan huumori kumpusi tilanteista, joihin nuori pari joutui yrittäessään yhdistää erilaisia perhetaustojaan ja ystäviään. Sarjaa tehtiin kolme kautta ja se kesti vuoteen 2010. Tänä aikana Gavin ja Stacey palkittiin parhaana komediasarjana kolmesti ja Corden voitti BAFTA-palkinnon vuoden parhaana mieskomedianäyttelijänä vuonna 2008.

Vuonna 2011 Corden sai roolin National Theatre’n farssista One Man, Two Guvnors. Näytelmä oli valtava arvostelu- ja yleisömenestys. Eturivin teatterikriitikot julistivat sen ensi-illan jälkeen sen ”kesän ehdottomaksi menestysnäytelmäksi” ja jotkut jopa arvioivat sen koko National Theatren historian parhaaksi tuotannoksi. One Man, Two Guvnors lähetettiin suorana myös eri elokuvateattereihin ympäri maailmaa. Seuraavana vuonna 2012 näytelmä siirtyi Broadwaylle New Yorkiin. ”Kukaan ei olisi voinut arvata sitä! Yhtenä päivänä vasta harjoitellaan ja puolitoista vuotta myöhemmin me kaikki asuimme New Yorkissa. Se oli täysin epätodellista, muistelee Corden. Cordenin rooli oli fyysisesti vaativa, mutta hän sanoo rakastavansa kovaa työtä. Joka paikkaa särki koko ajan, mutta mies oli poissa vain kahdesta näytöksestä ja tästä hän on yhä ylpeä. Työ oli hänelle läpimurto Yhdysvalloissa.

Talkshow’n The Late Late Show James Corden sai juonnettavakseen 2015, kun sen edellinen juontaja Craig Ferguson halusi lopettaa ohjelman tekemisen. Show’n tuottajat olivat nähneet YouTubessa videon vuoden 2011 Englannin Nenäpäivä -ohjelmasta, jossa Corden ajeli autolla poptähti George Michaelin kanssa. Ajaessaan he kuuntelivat autostereoista Michaelin musiikkia ja lauloivat mukana. Corden valittiin show’n uudeksi vetäjäksi ja Carpool Karaokesta tuli suosittu vakio-osuus ohjelmaan. Erityisesti James Cordenin oma lempijakso, jossa he hengailevat Paul McCartneyn kanssa Beatles-hittien tahtiin Liverpoolissa ja poikkevat lauluista tuttuihin paikkoihin kuten parturiliikkeeseen Penny Lanelle tai McCartneyn lapsuudenkotiin, nousi Youtube-hitiksi. Sitä on katsottu yli 62 miljoonaa kertaa.

Nykyään Corden asuu perheineen vakituisesti Los Angelesissa, jossa hän pääasissa työskentelee. 2020 ilmestyneessä komediallisessa musikaalifilmissä The Prom Corden esitti yhtä pääosista muun muassa Meryl Streepin ja Nicole Kidmanin rinnalla. Hänet palkittiin osastaan Golden Globe -palkinnolla, mutta Cordenin tulkinta roolista synnytti vihamyrskyn, jota arvostetun palkinnon saaminen kiihdytti entisestään. James Cordenin tavan esittää homomiestä nähtiin edustavan ”kaikkia stereotypioita, joita valkoisilla miehillä on homoista”. Ärtymystä herätti myös se, että rooli ylipäätään oltiin annettu heteromiehelle. Cordenilla oli rooli myös kriitikkojen ja yleisön lyttäämässä Cats-musikaalin elokuvaversiossa 2019, jopa musikaalin säveltäjän Andrew Lloyd Webberin kerrotaan rukoilleen ohjaajaa leikkaamaan Cordenin suoritus, ja tänä vuonna hänen tuottamansa Tuhkimo-elokuva, jossa hänellä oli myös rooli, haukuttiin mauttomaksi jukeboksimusikaaliksi. Yhdysvalloissa on syksyn aikana kerätty mittava adressi, että James Corden ei näyttelisi The Wicked -musikaalin elokuvaversiossa.

The Late Late Show ’n menestys on kuitenkin kiistatonta. James Cordenin salaisuus juontajana lienee siinä, ettei hän tunne itseään tv-juontajaksi: ”Minusta tuntuu, että olen kuka tahansa ihminen ja vain satun olemaan paikalla ohjelmassa.” Corden tietää, että hän on välillä yli-itsevarma ja että ihmiset pitävät sitä ylimielisyytenä. Hän sanoo sen johtuvan kouluajoista, jolloin häntä kiusattiin hänen pullukkuutensa takia. Corden kehitti silloin itsevarmuuden, joka olisi niin vaikuttava, että se suorastaan kauhistuttaisi kiusaajat. James Corden uskoo, ettei tule koskaan tekemään mitään mikä vaatisi yhtä paljon luovuutta kuin tunnin mittaisen tv-shown tekeminen päivittäin. ”En ole stand up-koomikko, en osaa tehdä satiiria. Haluan vain esiintyä oli se sitten näyttelemistä, laulamista, tanssimista, komediaa. Ihan mitä vain. Rakastan esiintymistä ja olen onnellisimmillani, kun esiinnyn ihmisille.”

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.