Fanaatikko, jolla oli selkeä elämäntehtävä

John Brownissa (1800-59) paloi into vapauttaa kaikki orjat. Asuessaan Pennsylvaniassa hän oli palvellut ”Maanalaisen Rautatien” palveluksessa, järjestelmän jonka avulla orjia salakuljetettiin pois etelävaltioista. Vuonna 1849 Brown asettui neekeriyhdyskuntaan New Yorkissa. Kaksi vuotta myöhemmin, vaikkakin Ohiossa asuen, auttoi hän Massachusettsissa neekereitä organisoimaan Gileadiittien Liigan, järjestön jolla suojeltiin paossa olevia orjia.

Demoninen raivo

Noina vuosina Brown vältti väkivallan käyttöä, mutta 1855 hän seurasi viittä poikaansa Kansasiin, missä orjuuden puolustajat olivat valmiina taisteluun. Kuultuaan Lawrencessa tapahtuneesta orjien löylytyksestä, joutui Brown suorastaan demonisen raivon valtaan. Seurauksena oli viiden orjuutta puolustavan missourilaisen uudisasukkaan teurastus Pottawatomie Creekissä. Brownin vihollisten hyökätessä kostoksi Black Jackissä, surmasi Brown apureineen heistä 4 ottaen vangiksi 25. Orjuuden puolustajat vastasivat ottamalla vangiksi 2 Brownin pojista, tehden sen jälkeen ryöstöretken Brownin asumuksille Osawatoimieen, jossa Brownin poika Frederick surmattiin.

Vuonna 1858 kun väkivalta Kansasissa laantui, teki Brown rynnäkön Missouriin päämääränä orjien vapauttaminen. Tämä retki on saattanut toimia harjoituksena hänen aiemmin Kanadassa esittelemälleen suunnitelmalle, jonka tarkoituksena oli yllyttää kaikki etelän orjat kapinaan. Lokakuussa 1859 Brown ja 21 miestä valtasivat liittovaltion asevarikon ja paloaseman Harpers Ferryssä, Virginiassa. Yhtään orjaa ei kuitenkaan liittynyt heidän joukkoihinsa. Vuorokauden sisällä merijalkaväen komppania johtajanaan eversti Robert E. Lee saapui paikalle ahdistaen Brownin miehineen paloaseman sisään. Kaikki miehet saivat surmansa tai vangittiin. Kaksi Brownin omista pojista sai surmansa. 

Brown joutui oikeuden eteen syytettynä maanpetoksesta. Brown todettiin syylliseksi, ja hänet tuomittiin kuolemaan. Ennen hirttotuomion täytäntöönpanoa kirjoitti Brown maalleen viestin: ”Minä, John Brown, olen nyt kokolailla vakuuttunut siitä, että tämän syyllisen maan rikoksia ei tulla koskaan puhdistamaan synnistä kuin yhdellä ainoalla tavalla, verenvuodatuksella. Minä olin, kuten nyt ymmärrän, turhamaisesti imarrellut  itseäni kuvittelemalla, että vääryydet voidaan korjata  ilman  suurempaa verenvuodatusta.”

Kauko Vanajas kääntänyt kirjasta Story of the Great American West. 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.