Alanya, Turkin Riviera

Heidi valtakunnassaan

Alanya on myös turkkilaisten mieleen. He kutsuvat sitä Turkin Rivieraksi. Se onkin oiva vastapaino valtavan sisämaan vedettömille alueille. On mielenkiintoista seurata kuinka vuoristokylissä asuvat nuorten miesten porukat nauttivat meren aalloista ja lämpimästä säästä. Aivan kuin he eivät olisi koskaan avovettä nähneetkään. Mutta taloudessa ei sen sijaan riemuita.

Viime aikoina on inflaatio kurittanut etenkin köyhempiä kansalaisia ja liiran alhainen kurssi on tehnyt elämisestä selviämisestä todella vaikeaa. Meille euroilla operoiville on liiran kurssi suhteessa euroon ollut taasen ruhtinaallinen lompakon pullistaja mutta pikkuhiljaa sekin etu nakertuu kun hinnat vain nousevat.

Turkki on meille silti vielä edullinen. Monet palvelut ovat yhä todella edullisia esimerkiksi ompelijan ja suutarin palvelut. Hammasremontit ovat yhä puolet Euroopan tasosta. Tukkapehkokin saadaan kuosiin varsin edullisesti. Taannoin asuimme usein brittileidin Karen Gidenin pyörittämässä Blue Heaven hotellissa jota korona kuritti siten että hotelli oli toissavuonna kokonaan kiinni ja viime vuonna se oli auki vain kolmisen kuukautta.

Hotel Blue Heavenin kippari Cengiz Topsu

Valloittava persoona Karen tuli hyvin tutuksi monille suomalaisille. Hän oli aina auttavainen ja seurusteli kaikkien kanssa. Nyt on Karen jäänyt eläkkeelle ja matkustelee miehensä Davutin kanssa ulkomailla sekä Turkissa elämästä nauttien. Suomalaiset jännittivät uuden johtajan persoonaa. Iloiseksi yllätykseksi Karenin tuolille istahti matkailualan konkari Cengiz Topsu. Hänen kanssaan on helppo keskustella, englanninkielen taito on erinomainen ja suomen kielikin tarttuu myös pikkuhiljaa.

Cengiz on haalinut ympärilleen erinomaisen henkilökunnan ja vastaanoton ”sieluna” pyörii väkkäränä Heidiksi kutsuttu hotellialan ammattilainen, oikealta nimeltään Hediye Özer. Heidi puhuu hyvin suomea ja hänen kanssaan viihtyvät kaikki. Cengiz on uusimassa ensi kaudeksi kaikki hotellin sängyt. Hän myös muokkaa hotellistaan energiatehokasta ja ympäristöystävällistä.

”Haluamme olla edelläkävijä ja osoittaa, että ilmastovaikutusta voidaan vähentää myös hotellialalla” sanoo Cengiz. Yleisiin wc-tiloihin tulee vedensäätelyautomatiikka käsienpesualtaisiin, huoneissa pyyhkeiden vaihtokertoja pyritään vähentämään asukkaiden omatoimisuudella, jolloin asukas voi itse ilmaista vaihtotarpeesta, muoviset leikkuulaudat vaihdetaan puisiin, ostetaan paikallisten viljelijöiden hedelmiä ja vihanneksia, keittiön liesituulettimet pidetään puhtaina jolloin säästyy energiaa, jätteet erotellaan omiin astioihin ja neuvotaan asukkaita käyttämään julkista liikennettä taksien sijaan ja niin edelleen. Isommassa mittakaavassa on Turkkiin vihdoin tulossa pullojen ja tölkkien palautusautomaatteja alkuun kokeiluluontoisesti isompiin marketteihin.

Parturi-kampaaja-museoisäntä

Ystävämme monen vuoden takaa on hotelli Blue Heavenia vastapäätä liikettään pyörittävä Ersin Kethüda. Liikkeen nimi on Cemre Kuafför. Ersin trimmaa partani ja hän hallitsee myös hieronnat ja tottakai hiustenleikkuut. Hänen kauttaan voivat naiset tilata paikalle myös kulmakarjojen microbladingit sekä mani,- ja pedikyyrit.

Cemre Kuaför on täynnä upeita esineitä

Ersinin liike on myös museo sillä hän on intohimoinen vanhojen esineiden keräilija. Liikkeessä seinät ovat täynnä käkikelloja, tikareita, vesipiippuja, vanhoja radioita, levysoittimia, astioita ja niin edelleen. Viimeinen hankinta on upeasti entisöity ranskalaista alkuperää oleva bensiinikäyttöinen Mobylette mopedi. Valmistaja on Motobécane.

Ersinin mopo on vuoden 1969 mallia. Mobyletten valmistus alkoi vuonna 1949 ja loppui vuonna 1997. Kaikkiaan Mobylettejä valmistettiin 14 miljoonaa. Mobylettejä alettiin kutsua lyhenteellä Mob josta juontaa juurensa myös yleistynyt sana mobed, suomalaisittain mopo. Ja tottakai Ersin on tehnyt kaupan vastaavasta moposta ja merkki on Suzuki Mobylette vuosimallia 1967.

Ersinin liikkeessä vuoroa odotellessa ei aika käy pitkäksi sillä katse löytää aina vain uutta ihailtavaa ehtymättömästä tavaramäärästä. Vanhat esineet ravitsevat Ersinin sielua ja hän suhtautuu suurella kunnioituksella vanhoihin perinteisiin ja esineihin. Pyydän Ersiniä polkaisemaan Mobyletten käyntiin ja terävä moottorin räksytys kaikuu viereisten talojen seinistä ja Ersin hurauttaa pienen kunniakierroksen.

Tervetuloa ystävälliseen ja aurinkoiseen Alanyaan!

Onnellinen Ersin ja Mobylette.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.