AKTIIVINEN BOND-TYTTÖ JOANNA LUMLEY

Kuva: Katy Blackwood

Joanna Lumley on tullut suomalaisille tutuksi monesta eri matkasarjastaan. 1990-luvulta hänet muistetaan myös roolistaan Todella upeeta -sarjan viinaanmenevänä Patsyna. 75-vuotiaan Lumleyn nuorekkuus ihastuttaa katsojia ympäri maailman.

Pieni Joanna Lumley syntyi Intian Kashmirissa brittien armeijassa palvelleeseen perheeseen vuonna 1946. Hänen varhaisimmat lapsuusmuistonsa ovat eksoottisista maisemista ja hänellä on vieläkin läheinen suhde Intiaan. 8-vuotiaana hänet lähetettiin sisäoppilaitokseen Englantiin. Lumley on kuvannut kokemusta melkein traumaattiseksi, mutta onneksi hän vähitellen tottui ja seuraava sisäoppilaitos, johon hän meni 11-vuotiaana, oli hänestä kuin taivas: ”Meitä oli Hastingsin merenrantakaupungin lähistöllä 70 tyttöä, joita nunnat kaitsivat, ja minä olin onnellinen kuin pieni simpukka (onnensa kukkuloilla). Pieni Joanna piti paljon myös lukemisesta. Matkasarjassaan Englannissa hän vieraili satukirjailija Beatrix Potterin kodissa. Esitellessään kotia katsojille kuulosti siltä kuin satukirjan hahmot Petteri Kaniini ja rouva Siiri Siipinen olivat hänelle kuin vanhoja ystäviä, niin tuttavallisesti hän satuhahmoista puhui. Vierailulla Walesiin Lumleyn kasvot sädehtivät, kun hän puhui Enid Blytonin suosituista Seikkailu -kirjoista ja Viisikoista, jotka tapahtuivat rannikkoseudulla.

Aikuisuus oli Lumleylle vaikeampaa aikaa. Hän pyrki teatterikouluun, mutta epäonnistuttuaan pääsykokeissa päätyi mallintöihin. Lupaavasti alkaneet työt katkesivat kuitenkin raskaaksi tulemiseen: Joanna Lumley sai ainoan lapsensa Jamien 21-vuotiaana. Onneksi Joannan vanhemmat tukivat tytärtään; siihen aikaan täysyksinhuoltajia ei juurikaan ollut. Rahapula oli jatkuva ongelma. ”Siksi otan vieläkin vastaan kaikki työt mitä minulle tarjotaan. Rahan puute pelottaa minua”, Lumley on kertonut. Mallin työt jatkuivat ja pieni Jamie oli mukana kuvauksissa myös kameran edessä äitinsä kanssa.

Näyttelijän ura alkoi samoihin aikoihin. Bond-tytön rooli elokuvassa Hänen Majesteettinsa Salaisessa palveluksessa on Lumleylle yhä tärkeä. ”Kerran Bond-tyttö, aina Bond-tyttö”, hänellä on tapana sanoa. Erilaisia rooleja eri televisiosarjoissa seurasi. Komedian pariin hän päätyi ollessaan naimisissa lyhyen aikaa televisiokäsikirjoittaja Jeremy Lloydin kanssa. Mm. Maanalainen armeija iskee jälleen -sarjan tuottajana sittemmin tunnettu tekijä palkkasi vaimonsa esim. suosittuun Are you being served -komediasarjaan, joka tapahtui tavaratalossa.

Aina 1990-luvulle asti pelko taloudellisista ongelmista painoi Lumleyn mieltä. ”Silloin kun poikani syntyi, kuulin että siihen voi saada tukea yhteiskunnalta. Ilmeisesti yläluokkainen ääntämykseni antoi väärän vaikutelman, sillä minut ohjattiin ulos luukulta sanoen, että tuet eivät ole tarkoitettu kaltaisilleni.” Siitä lähtien Lumley kertoo selviytyneen omillaan: ”Jos ei ole rahaa muuhun kuin paahtoleipään ja marmeladiin, silloin syödään sitä ja yritetään löytää työtä.”

Kuvassa ovat Joanna Lumley and George Lazenby ja se on Hänen Majesteettinsa Salaisessa palveluksessa -elokuvasta vuodelta 1968.

Rahalliset ongelmat helpottivat 1990-luvulla, kun Lumleyn vanha ystävä Jennifer Saunders alkoi käyttää Lumleyta komediallisissa rooleissa sketsisarjoissa ja myöhemmin Todella Upeeta -sarjan Patsynä. ”Patsyn esittäminen oli hauskaa, sillä hän on täysin vastakohtani. Patsyn moraali on kyseenalainen ja hän kehtaa tehdä mitä vain. Minä taas olen käytännöllisesti katsoen pyhimys”, Lumley on kuvannut.

Viime vuosina Lumley on hätkähdyttänyt Englannin terveysviranomaisia kertomalla huolettomasta suhtautumisestaan ruokaa. Hän ei syö koskaan aterioita, etenkään ei aamiaista eikä lounasta. Jos hän syö jotakin, niin vasta illalla. ”Minua alkaa väsyttää heti syötyäni enemmän. Siksi minun on pakko syödä sellaiseen aikaan, että voin mennä suoraan nukkumaan sen jälkeen.” Aterioiden asemesta Lumley syö esimerkiksi pähkinöitä pitkin päivää. Terveysviranomaiset huolestuivat Lumleyn kerrottua ruokavaliostaan julkisesti. He muistuttivat, että vaikka tyyli mahdollisesti sopii Lumleylle, pitkin päivää napostelu ei ole terveellistä ja johtaa helposti ahmimiseen. Lumley kuitenkin on riemuinnut: ”Minä en syö aterioita ja katsokaa, olen kevyt kuin kirppu. Ja ihan terve iästäni huolimatta. Se ei voi olla epäterveellistä.”

Alimmassa kuvassa ovat Joanna Lumley ja Nick Clegg, entinen varapääministeri.

Joanna Lumley on jatkanut aktiivista elämäänsä myös pandemian aikana. Kun matkat maailmalla olivat mahdottomia toteuttaa, Lumley lähti kierrokselle Englannissa itselleen läheisissä paikoissa. Hän on jatkanut myös aktiivista toimintaa hyväntekeväisyyskohteissa, joita hänellä on yli 60 alkaen intialaisista gurkha -joukoista, jotka palvelivat brittiarmeijassa ja ovat sittemmin olleet vaarassa jäädä ilman eläkettä kummassakin maassa. Lisäksi Lumley on puhunut mm. kierrättämisen puolesta ja on mukana Suuren Vallihaudan pelastamishankkeessa. Aktiivisuus on Lumleylla verissä: hän kannustaa kaikkia ihmisiä olemaan energisiä: ”Tämän kauhean pandemian jälkeenkin: älkää tulko kyyniseksi, vaan kootkaa voimanne ja tehkää jotakin!”

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.