Yksityisteiden parantamisavustuksiin korotuksia

Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.

Suomen valtioneuvosto on antanut asetuksen yksityistieasetuksen väliaikaisesta muuttamisesta vuosille 2023–2025.

Näiden kolmen vuoden aikana tiekunta voi saada valtionavustusta muun muassa yksityistien perusparantamiseen nykyistä suuremmalla avustusprosentilla.

Valtionavustusten enimmäismäärät ovat nousseet yksityistieavustuksissa yleisen kustannustason nousun myötä, kertoo Uudenmaan ELY-keskuksen yksityistieavustuksia käsittelevä tienpidon asiantuntija Jaakko Kärnä tiedotteessa.

– Yleisen kustannustason nousu on keskeisin peruste, sen myötä myös urakkahinnat ovat nousseet, ja toinen se, että kun aikaisemmin tiekunnan oma osuus oli puolet hankkeesta, saattoi hanke jäädä toteutumatta. Uudistuksella halutaan turvata yksityisteiden ja metsäteiden kunto, Jaakko Kärnä toteaa.

Yksityistien tiekunta päättää kokouksessaan avustuksen hakemisesta ja toimittaa avustushakemuksen ELY-keskukseen.

Avustuksia kohdennetaan ensisijaisesti liikennöitävyyden kannalta kriittisiin perusparantamishankkeisiin, kuten siltaremontteihin.

Lisäksi tyypillisiä avustuskohteita voivat olla esimerkiksi teiden kantavuuden ja kuivatuksen parantaminen, sekä rumpujen uusimiset.

Valtionavustusta myönnetään ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityisteiden parantamiseen. Niinpä normaali tien kunnossapito, kuten sorastaminen, lanaaminen, niitto tai auraus, ei täytä avustusehtoja.

Joitain kunnossapitoluonteisia töitä voidaan kuitenkin avustaa osana laajempaa parannushanketta. Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.