Katsauksia-näyttely tuo tullessaan Nurmijärven menneisyyden havinan

Katsauksia – Nurmijärven menneisyyttä sadan vuoden ajalta -näyttely on nähtävissä Klaukkalan kirjaston Galleria Toivossa vielä 28.2. saakka. Kyseinen näyttely on Nurmijärven museon tuottama. Katsauksia-näyttely oli syksyllä esillä kirkonkylän kirjastossa ja nyt sitten osa siitä on esillä Klaukkalan kirjastossa.

– Näyttelyssä kerrotaan asioita, mitä sadan vuoden ajalle on mahtunut. Monet näyttelyssä käsitellyistä asioista ovat olleet suomalaisten todellisuutta yleisemminkin noina aikoina. Näyttelyssä asiat liitetään jollain tapaa Nurmijärveen, museonjohtaja Leena Koskela kertoo.

Kuvan nuori nainen hankki 17-vuotiaana ensimmäisillä palkkarahoillaan polkupyörän 1940-50-lukujen vaihteessa. Oma polkupyörä laajensi paljon elämänpiiriä. Kuvan polkupyörässä oli modernisti käsijarrut. Kuva Nurmijärven museo/ Minne Metso.

Sataan vuoteen mahtuu paljon aatteita, ihmisiä ja tavaroita.

– Toiset tapahtumat ovat olleet suuria ja painuneet pysyvästi yhteiseen muistiimme. Pula-aika koetteli kaikkia, samoin Olympia-aate imaisi mukaansa suuren joukon suomalaisia. Toisaalta taas monet vähäpätöisiltä vaikuttavat ja arkiset asiat saattavat kokijalleen olla merkittäviä ja tärkeitä. Ensimmäisillä palkkarahoilla ostetulla polkupyörä avarsi 1950-luvulla omistajansa maailmaa huimasti. Ja mikä merkitys tehokantimilla olikaan emäntien arkityön määrään, Koskela jatkaa.

  • Galleria Toivo, Kuonomäentie 2, Klaukkala.
  • Ma-to 9-20, pe 9-18, la 10-16.
  • Näyttelyyn on vapaa pääsy