Nurmijärvi ja hävikkiruoka esillä Ranskan televisiossa

Suomalaisten onnellisuus, tasa-arvo ja erityisesti kouluruoka nousivat keskusteluun marraskuussa Ranskassa, kun Euroopan suurimpiin televisiokanaviin kuuluva France3 julkaisi ensimmäisen jakson ”Nous les Europeens” -dokumenttisarjastaan.

Noin puolen tunnin jakso sai ensiesityksensä sunnuntaina 17. marraskuuta ja keräsi Ranskassa miljoonayleisön, tiedotti Nurmijärven kunta.

Onnellisuuden syitä etsittiin dokumenttiohjelmassa monesta näkökulmasta. Sujuva ja onnellinen arki on yksi onnellisuuden peruspilareita, ja mukaan arjestaan pääsi kertomaan myös Nurmijärven Rajamäen Seitsemän veljeksen koulun opiskelija Aino ja hänen vanhempansa.

Dokumentin tekijät olivat kiinnostuneita nurmijärveläisperheen sujuvasta, tasapainoisesta ja tasa-arvoisesta suomalaisesta arjesta. Ekologinen ajattelu nousi esille etenkin Ainon kohdalla.

– Me teemme täällä meidän koulussamme enemmän ekologisuuden suhteen kuin monissa muissa kouluissa, rajamäkeläinen Aino totesi dokumentissa.

– Toki aina löytyy parantamisen varaa, mutta tärkeää on, että asioihin tartutaan ja tehdään jotain.

Dokumentti nostaa suomalaisen ilmaisen kouluruoan tärkeäksi tasa-arvotekijäksi. Nurmijärvelle dokumentin tekijät toi juuri koulujen hävikkiruoan hyödyntäminen.

Kouluruokailun tasa-arvo ulottuu dokumentissa myös ylijäämäruoan myyntiin, sillä kouluilta myytävä ruoka on hinnoiteltu minimiin.

Seitsemän veljeksen koulun ravintola on myynyt ylijäämäruokaansa elokuusta 2019 lähtien ResQ Club -palvelun kautta.

Kunnan kouluista myytävä hävikkiruoka on löytänyt käyttäjäkuntansa. Kunta on myynyt syksyn 2019 aikana 765 eri ruoka-annosta, joista 551 on myyty Seitsemän veljeksen koululta.