Kirkkonummella panostetaan jätevesineuvontaan

Jätevesillä on rehevöittävä vaikutus vesistöihin.

Länsi-Uudellamaalla on neuvottu ahkerasti haja-asutusalueiden kiinteistönomistajia jätevesiasioissa.

Vuonna 2020 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n koordinoima Hajajätevesihanke tavoitti kartoitus- ja neuvontakäynneillään yhteensä 197 kiinteistöä. Asia selviää hankkeen vasta julkaistusta vuoden 2020 loppuraportista.

Kartoitus- ja neuvontakäyntejä tarjottiin neljälletoista hankkeen yhteistyökuntien kanssa valitulle alueelle. Niistä suurin osa oli herkkiä pohjavesi- ja ranta-alueita.

Hajajätevesihankkeeseen osallistuvat kahdeksan kuntaa: Kirkkonummi, Inkoo, Hanko, Karkkila, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti.

Kirkkonummella kiinteistökohtaiset neuvontakäynnit jatkuvat Tavastfjärdenin ranta-alueilla kunnan suuremman panostuksen ansiosta. Myös muissa kunnissa jätevesineuvojat tekevät kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä asukkaiden pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan.

Neuvontakäynnillä katsotaan läpi yhdessä asukkaan kanssa jäteveden käsittelyn nykytilanne, annetaan arvio järjestelmän uudistamistarpeesta sekä neuvotaan järjestelmän parantamisessa ja huoltamisessa.

Haja-asutusalueen jätevesistä on julkaistu interaktiivinen tarinakartta, joka vie lukija virtuaalimatkalle Länsi-Uudenmaan haja-asutuksen jätevesien maailmaan. Tarinakartta toimii oppaana jätevesijärjestelmiä uusittaessa ja antaa neuvoja esimerkiksi talousvesikaivon kunnostamiseen.

– Tarinakartta on helppo ja mukava tapa tutustua jätevesijärjestelmiin, lainsäädäntöön ja Länsi-Uudenmaan alueen tämänhetkiseen jätevesineuvontatilanteeseen, kertoo hankekoordinaattori Virve Ståhl tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.