Riihitien taiteilijayhteisön näyttely Järvenpäässä

Riihitien ateljeerivitalo pohjoisesta päin. Kuva: Ola Laiho, 1967 / Arkkitehtuurimuseo

Järvenpään taidemuseossa on avattu näyttely nimeltään ”Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa”. Näyttely on esillä 16.10.2022-26.2.2023.

Järvenpään Riihitielle valmistui 1967 viiden taiteilijaperheen aloitteesta ateljeerivitalo, tila taiteelliselle työskentelylle ja perheelle.

– Arkkitehti Kirmo Mikkolan suunnittelemaan taloon muuttivat taidemaalari Tor Arne perheineen, taiteilijapariskunnat Outi Ikkala ja Seppo Kärkkäinen sekä Anna-Maria ja Paul Osipow, lisäksi mukaan tulivat kuvataiteilija Antti Vuori ja arkkitehti Erkki Colliander perheineen, tiedottaa Järvenpään taidemuseo.

1970-luvun lopulla taloon asettui seuraava sukupolvi, Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelleiden graafikoiden ja kuvittajien joukko.

Talossa ovat syntyneet muun muassa kuvittaja ja lastenkirjailija Kristiina Louhen rakastetut Aino ja Tomppa –kirjasarjat sekä taidegraafikko ja -maalari Hannu Hyrskeen grafiikantöiden humoristiset ja hellyyttävät hahmot.

Miten kaikki alkoi ja millaista taidetta talossa asuneet ovat luoneet?

Ryhmänäyttely esittelee yhdeksän talossa asuneen taiteilijan teoksia: maalauksia, veistoksia, keramiikkaa, grafiikkaa, valokuvia ja kuvitustaidetta. Mukana on muun muassa suomalaisen abstraktin taiteen edelläkävijän Outi Ikkalan (1935-2011) maalauksia.

Ikkalan puolisolta, vastikään menehtyneeltä Seppo Kärkkäiseltä (1935-2022) on mukana teoksia viimeisen vuoden ajalta.

– Taidenäyttely on elämänmakuinen kokonaisuus taidetta, modernia arkkitehtuuria ja taiteellisen työskentelyn edellytyksiä. Näyttelyssä on esillä harvoin nähtyjä valokuvia, jotka avaavat ovet taiteilijoiden työhuoneisiin ja modernin taiteilijatalon arkkitehtuuriin. Miltä näyttää kuvittajan työpöytä, entä taidegraafikon välineistö? Millaiset edellytykset talo ja ympäristö ovat tarjonneet luovuudelle?, kerrotaan taidemuseon tiedotteessa.

Mukana näyttelyssä Tor Arne, Soile Apajalahti, Hannu Hyrske, Outi Ikkala, Seppo Kärkkäinen, Kristiina Louhi, Anna-Maria Osipow, Paul Osipow ja Antti Vuori.

Outi Ikkala Riihitien ateljeessa 1971. Kuva: Hannu Hyrske

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.