Järvenpään Aholassa avattiin uusi kesänäyttely

Venny Soldan-Brofeldt, Matti ja Liisa lähtevät maalle, painokuva, 1902. Kuva: Järvenpään taidemuseo.

Taiteilijakoti Aholassa Järvenpäässä on avautunut kesänäyttely nimeltään Satujen ja tarinoiden nikkari – Venny Soldan-Brofeldt kuvittajana ja lastenkirjailijana.

Näyttely esittelee ensimmäistä kertaa Soldan-Brofeldtin monipuolisia kuvitustöitä, jotka muodostivat merkittävän osan hänen taiteellisessa tuotannossaan ja loivat pohjaa suomalaiselle lastenkirjakuvitukselle.

– Mikä yhdistää Zacharias Topeliuksen Lukemisia lapsille -satukokoelman taiteilijapainosta, 1930-luvun Kotipuutarha -lehteä, Aapisia ja Juhani Ahon kirjojen kansia? Kaikkien kuvitus on syntynyt Venny Soldan-Brofeldtin taitavasta kynästä, tiedottaa Järvenpään kaupunki.

Näyttely on esillä taiteilijakoti Aholan yläkerrassa 30. syyskuuta 2022 saakka.

Ahola on taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin ja kirjailija Juhani Ahon entinen kotitalo Tuusulanjärven rannalla.

– Perhe muutti Järvenpään kartanolta vuokrattuun puuhuvilaan 1897 ja asui talossa 14 vuotta. Tänä päivänä talo toimii museona, joka esittelee pariskunnan taidetta ja elämää, kerrotaan Järvenpään kaupungin tiedotteessa.

Venny Soldan-Brofeldtin ura lastenkirjakuvittajana alkoi, kun hän 1880-luvun lopulla sai tehtäväkseen kopioida saksalaisen Oskar Pletschin kuvakirjojen kuvituksen Suonion lastenrunokirjaan Pienokaiset (1898).

Kuvitustyö valtasi Soldan-Brofeldtin taiteellisessa tuotannossa yhä suuremman osan 1890-luvulta eteenpäin.

Lukemisia lapsille –satukokoelman taiteilijapainoksen kuvittaminen oli vuosikausia kestänyt projekti. Yhden kuvan tekemiseen saattoi kulua kolme päivää.
Soldan-Brofeldt sai kuvituksistaan kunniamaininnan ”erinomaista”. Arvostelijoiden mielestä Soldan-Brofeldt oli tavoittanut lasten maailman, ja niistä heijastui suomalainen lapsuus, maalaismaisema sekä kansankuvausten topeliaaninen henki.

Taiteilija avioitui kirjailija Juhani Ahon kanssa 1891 ja perheeseen syntyi kaksi lasta, Heikki (1895-1961) ja Antti (1900-1960).

Perhe-elämä tarjosi taiteilijalle lukuisia aiheita kuvituksiin ja äiti käytti usein omia lapsiaan malleina. Kun äiti huusi “Topp!”, tuli lasten pysähtyä niille sijoilleen ja äiti otti kaapunsa taskusta lyijykynän ja lehtiön ja piirsi nopeita luonnoksia.

– Soldan-Brofeldtin kuvitukset puhuttelevat edelleen tänä päivänä, sillä niissä lasten oma kokemusmaailma ja arki nousee keskeiseen rooliin.

Miten piirustusten aihe muotoutui valmiiksi kuvituksiksi? Näyttely raottaa kuvittajan työskentelyä 100 vuotta sitten esittelemällä työvälineitä ja luonnoksia. Näyttelyssä pääsee myös selaamaan vanhoja kirjoja, joissa on Venny Soldan-Brofeldtin kuvituksia.

– Esillä olevat kuvitukset ovat Järvenpään taidemuseon omasta kokoelmasta, joka on Suomen laajin kokoelma taiteilijan taidetta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.