Puhutteko shakkia?

Shakin kieli on kansainvälinen. Kaksi ihmistä voi pelata samoilla säännöillä yhteisellä shakin kielellä kaikkialla maailmassa joko nokatusten tai netissä.

 

Järvenpään Shakkikerhon peli-illassa Myllytien nuorisotilassa on hiljaista. Pelaajat keskittyvät peleihinsä, mutta hurtille huumorillekin on aina aikaa. Muistellaan leikkimielisesti kuka on voittanut kenetkin ja kuka on lyömätön. Ja kenellä tänään sujuu.

 

Kerhon peli-iltoihin voi osallistua jokainen shakista kiinnostunut taidoista tai iästä riippumatta.

Parhaimmillaan peli on, kun kaksi samantasoista pelaa.

-Se on mielekkäintä. Lisäksi on hyötyä, jos tuntee vastustajansa, Martti Vartiainen sanoo.

 

Shakkia voi oppia myös katsomalla pelejä netistä ja televisiosta.

-Siirroista ja niiden variaatioista on saatavissa suorastaan käsittämättömän paljon tietoa, mutta varmasti on siirtoja vielä keksimättäkin, Vartiainen uskoo.

-Shakin teoriaan kannattaa tutustua, jos mielii hyväksi pelaajaksi, Erkki Sairanen korostaa.

Tietokoneella pelatessa voi pelata ummikkonakin eikä tiedä kenen kanssa pelaa. Konetta vastaan pelaaminen on erilaista kuin nokatusten, sillä shakki on sosiaalinen laji.

-Kun pelaa konetta vastaan, ei näe kuinka vastustajalla hiki tippuu, Vartiainen vitsailee.

Kone voittaa aina, varsinkin jos valitsee korkean tason.

 

Keskiviikkoisin klo 17.30-19 kerho järjestää syyskuusta alkaen koulutusta varhaisnuorille Mankalan koulun piharakennuksessa.
-Pelin siirtosäännöt omaksutaan aika pian, hyvä muisti on plussaa, Lauri Bederdin kertoo.

Suomen shakkiliiton nettivalmennuksessa voi päästä suoraan mestareiden oppiin. Kansainvälinen mestari Mika Karttunen ja Fide-mestari Antti Virtanen paljastavat kaiken oppimansa trendiavauksista, keskipelisuunnitelmista ja teknisistä loppupeleistä. Lisätietoja Suomen Shakkiliiton sivuilta.

-Shakki ei ole hätäisen miehen peli lainkaan. Pitkää pinnaa tarvitaan ja keskittymiskykyä, Joona Uusitalo vakuuttaa.

 

Järvenpään Shakkikerho järjestää vuosittain avoimen mestaruusturnauksen, joka houkuttelee kilpailijoita eri puolilta Suomea ja myös Virosta ja Venäjältä. Tämän lisäksi järjestetään avoimia nuorisoturnauksia ja kerhon sisäisiä kilpailuja. Kerholla on myös seurajoukkue, joka käy pelimatkoilla. Järvenpään 44. avoin mestaruuskilpailu järjestetään Järvenpäässä Seurojen talolla 24.-25.9.