Arvokas vanhuus

Vanhustenhoidossa ovat muutamat toimijat unohtaneet viime aikoina toiminnan vanhuslähtöisen arvopohjan, mikäli heillä sellainen on. Nyt ei ole kuitenkaan reilua syyllistää esimerkiksi kaikkia yksityisiä toimijoita muutaman huonon toimijan takia. Useat pienet yksityiset toimijat tarjoavat erittäin ihmisläheistä ja lämmintä palvelua ikääntyville ihmisille.

Palveluntuotannossa ovat aina tärkeitä niin laatu kuin palvelun hinta. Palvelua ei voi ostaa mihin tahansa hintaan, koska rahat loppuvat. Mutta hinta ei saa nousta kohtuuttoman tärkeäksi tekijäksi. Valitettavasti näin on tainnut käydä muutamissa paikoissa niin julkisella kuin yksityisellä puolella. Julkisten hankintojen kilpailutuksessa on paljon kehitettävää. Kuntien tulee arvioida myös omaa toimintaansa ostajina.

Varmaa on, että tarvitsemme yksityisiä palveluita, jotka pitävät laadustaan huolta ja toimivat tehokkaasti. Haasteellista on, ovatko ostajat (kunta, vanhus ja vanhuksen läheiset) valmiit maksamaan tarvittaessa hivenen enemmän riittävästä laadusta.

Vanhustenhoidossa on pysähdyttävä aidosti arvioimaan, mitä haluamme. Miten priorisoimme julkisia menoja ja miten saamme laadukasta palvelua. Samalla olisi tärkeää nostaa esiin merkittäviä onnistumisia, joita on varmasti enemmän kuin epäonnistumisia.

Julkisen talouden haasteet ovat suuret. Tarvitsemme aitoa arvokeskustelua siitä, mikä on ensisijaisesti esimerkiksi kuntien tehtävä ja mitä kuntien ei tule tehdä, jotta rahat riittäisivät oleellisimpiin asioihin. Vanhustenhoidon laadusta on pidettävä kiinni samalla, kun joudumme hakemaan myös yhä kustannustehokkaampia tapoja mm. entistä toimivammilla tilaratkaisuilla, jotta saamme rahamme riittämään. Niukkuudenkin keskellä meidän on muistettava arvomme.

Petri Graeffe (kok)

toimitusjohtaja, eduskuntavaaliehdokas

JAA