Ylioppilaspäivän muistelut herättävät suuria tunteita: ”Se on päivä jota en koskaan unohda!”

Ylioppilasjuhlat ovat monelle nuorelle käänteentekevä hetki. Kuva: Ninja Penttilä.

Ylioppilasjuhlat ja valmistujaiset ovat nuorelle tärkeä juhla – koulu on saatettu loppuun ja tulevaisuus on edessä! Moni on ollut tässä tilanteessa ja sen vuoksi kyselimmekin lukijoiltamme heidän muistojaan kyseisestä päivästä.

”Se tuntui isolta saavutukselta ja toisaalta semmoselta hypyltä tuntemattomaan sen jälkeen. Odotuksena oli helpotuksen fiilikset ja isot juhlat, mutta siinä vaiheessa pää oli aika tyhjä sen raskaan kevään jälkeen. Juhlat olivat tosi jees ja se päivä oli kyllä huippu näin jälkeenpäin muistellen. Ne perinteet siihen juhlaan liittyen hatut ja puheet jäi mieleen kivoina muistoina. Kaiken kaikkiaan lämmöllä muistelen niitä ”helppoja” aikoja.”

– Valmistumisvuosi 2007

”Ylioppilaaksi valmistuminen oli itselle tosi hieno päivä silloin. Valmistauduin kirjoituksiin parhaani mukaan, sillä halusin saada hyvät paperit. Lakkiaispäivänä saikin tuntea ylpeyttä itsestään kun siihenastisen elämän suurin urakka oli ohi ja oli todella vapautunut olo. Samalla ylioppilaaksi valmistuminen oli haikeaa, meillä oli niin tiivis kaveriporukka ja lukiossa oli ollut tosi hauskaa, mutta valmistumisen jälkeen oli tiedossa että tiet tulee erkanemaan ja jokainen lähtee etsimään omaa juttua. Itsekin odotin innolla muuttoa virallisesti toiselle paikkakunnalle ja että pääsee aloittamaan ”aikuisten” elämän, opiskelemaan haluamansa ammatin ja itsenäistymään. Edelleen lakkiaispäivää voi muistella hymyssä suin, vaikka se päivä on aika paljon haalentunut muistoissa ja menettänyt merkitystään, sillä elämässä on ollut sen jälkeen paljon suurempia ja hienompiakin päiviä, mutta silloin se päivä oli aivan mahtava.”

– Valmistumisvuosi 2009

”Ylioppilaspäivä oli päivä, jota en koskaan unohda. Ajattelin silloin, että nyt olen aikuinen ja tästä alkaa sitten se oma elämä. Sinä kesänä muutinkin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja ensimmäiseen omaan kämppääni. Olihan se kova juttu elämässä ja siitä seurasi paljon kaikkea hyvää. On ihanaa ja haikeaa miettiä tuota päivää, kaikki ystävät jotka jäivät siihen päivää ja kaikki ne ystävät, jotka ovat edelleen elämässäni. Kylläpä ne vuodet vierivätkin nopeasti. En tuolloin osannut yhtään odottaa mitä kaikkea sen jälkeen tuleekin tapahtumaan. Nyt sitä miettii vain päivänä elämässä, mutta silloin se tuntui jotenkin niin suurelta asialta.”

– Valmistumisvuosi: 2004

”Se oli tavallaan jonkinlainen välietappi itsensä löytämiseen. Tuohon aikaan piti miettiä, että mihin tästä sitten jatkaa. Silloin piti miettiä tosi paljon myös sitä, että mitä haluan elämältäni.”

– Valmistumisvuosi: 2006

Tunnelmat valmistumispäivänä olivat iloiset, mutta samalla hieman hämmentyneet. Valmistujaispäivää leimasi yleinen iloisuus, mutta mielessä oli myös tuleva välivuosi ulkomailla ja pieni kysymysmerkki tulevaisuudesta. Hirveän pitkäkantoisia odotuksia ei kyllä ollut. Nyt ylppäripäivästä on iloiset muistot, mutta samalla miettii että onpa silloin ollut pieni.”

– Valmistumisvuosi: 2006

”Valmistuminen tuntui hienolta, vaikka en täydellisin arvosanoin kirjoittanutkaan. Odotukset tulevaisuudesta olivat optimistiset, kaikki tuntui olevan vasta edessä. Valmistumispäivä oli ihana ja juhlava.”

– Valmistumisvuosi: 2003

Toimittaja Ira Juvonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.