Vuoden vantaalainen pyöräilijä toimii näkövammaisten pyöräilykaverina

Vuoden vantaalainen pyöräilijä Jouko Karjalainen toimii pyöräilykaverina näkövammaiselle Merja Hanskille.

Vantaan kaupunki haki jo 14. kerran ehdokkaita Vuoden vantaalaiseksi pyöräilijäksi ja ehdotuksia saatiin lähes kolmekymmentä.

Tittelin saajaksi 2021 valittiin ehdokkaiden joukosta Päiväkummussa asuva Jouko Karjalainen. Valinnassa painotettiin hänen tekemäänsä vapaaehtoistyötä.

Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan Karjalainen toimii muun muassa näkövammaisten pyöräilykaverina. Ajo tapahtuu tandempyörällä, ja vaatii monia taitoja, kun tandemilla ajaessa on liikenteen seuraamisen lisäksi kyettävä luomaan turvallinen ja luottavainen olo mukana pyöräilevälle.

Karjalainen on järjestänyt myös useita pyöräilytapahtumia.

Vuonna 2010 hän järjesti kehitysvammaisten pyöräilytapahtuma Myötätuulen viestin, vapaaehtoistoiminnan vuonna 2011 Napapiirin vapaaehtoisten juhannuspyöräilyn ja kuutena vuonna kaikille avoimen Tour de Vaivaisukot -tapahtuman, jossa ajetaan 50 kilometrin ja 120 kilometrin matkat Keski-Pohjanmaalla, vaivaisukkojen mailla.
Ensi kesänä on suunnitelmissa järjestää muun muassa seitsemäs Tour de Vaivaisukot -tapahtuma sekä pyöräretki Kolilla ja Pielisen rannoilla.

– Haluan toiminnallani madaltaa kynnystä pyöräilyyn – myös pitkien matkojen pyöräilyyn, Jouko Karjalainen kertoo tiedotteessa.

Järjestämiensä tapahtumien lisäksi hän osallistuu muihin pyöräilytapahtumiin ja pyöräilee kaikki pääkaupunkiseudulle suuntautuvat arki- ja asiointimatkansa, vuoden ympäri. Ennen jäämistään eläkkeelle THL:n tutkijan tehtävästä hän pyöräili myös työmatkansa ja monet työasiamatkansa.

– Jouko Karjalainen on osallistunut pyöräilyn edistämistä koskevaan keskusteluun ja painottanut pyöräilijöiden vastuullisuutta. Pyöräily ei saa hänen mielestään kaventaa jalankulkijoiden oikeuksia tai uhata luontoarvoja, kertoo häntä Vuoden pyöräilijäksi ehdottanut Jussi Särkelä.

Voittaja palkittiin tiistaina 5. lokakuuta 2021 kaupungintalolla kunniakirjalla ja lahjakortilla. Palkinnon luovutti väliaikaisena kaupunkiympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtajana toimiva Henry Westlin.

Lisäksi ehdokkaita esittäneiden kesken arvottiin kolme sarjakorttia uimahalliin. Kaupunki on ottanut voittajiin yhteyttä.

Voittajan valitsi Vantaan kaupungin asiantuntijoiden ja Helsingin seudun pyöräilijät (Hepo) ry:n muodostama Poljin-ryhmä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.