Useat tutut käsikauppalääkkeet eivät sovi yhteen alkoholin kanssa

Moni nappaa kostean illan päätteeksi särkylääkkeen aamuisen päänsäryn välttämiseksi. Esimerkiksi Panadolissa ja Para-Tabsissa käytetty parasetamoli ei kuitenkaan sovi yhteen runsaan alkoholinkäytön kanssa. Alkoholin ja parasetamolin yhteiskäyttö voi aiheuttaa pahimmillaan maksavaurioita.

Myös ilman reseptiä saatavat lääkkeet voivat aiheuttaa vakaviakin yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa yhdistettynä. Monesti näistä haittavaikutuksista ei tiedetä. Lisäksi alkoholi voi vaikuttaa lääkeaineen imeytymiseen ja sitä kautta lääkkeen tehon laskuun tai voimistumiseen.

– Kolmiolääkkeestä on tullut käsite, jonka ihmiset yhdistävät siihen, ettei lääkettä ja alkoholia saa käyttää yhdessä. Punaisen kolmion tehtävä on kuitenkin varoittaa lääkkeen vaikutuksesta liikenteessä, EHYT ry:n aikuistyön päällikkö Antti Hytti kertoo ja jatkaa, että niin kolmiolääkkeet kuin muutkin lääkkeet voivat aiheuttaa alkoholin kanssa vakavia yhteisvaikutuksia.

Siksi kaikkien lääkkeiden kanssa tärkeintä on noudattaa ohjeita. Neuvoja voi kysyä omalta lääkäriltä tai apteekista.

– Usein ajatellaan, että käsikauppalääke ei voi olla vaarallinen. Itselleen voi aiheuttaa haittoja vahingossakin, mikäli ei tunne käyttämänsä lääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutuksia, Hytti sanoo.

Käsikauppalääkkeiden ohella monet reseptilääkkeet eivät sovi yhteen alkoholin kanssa. Esimerkiksi jotkin verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa alkoholin kanssa nautittuna huimausta ja kaatumisvaaran, unilääkkeet hengitysvaikeuksia ja motoriikan hidastumista.

Ikääntyminen muuttaa niin lääkkeiden kuin alkoholinkin vaikutusta. Esimerkiksi alkoholin vaikutus voimistuu vanhenemisen myötä. Ikääntyessä munuaisten toiminta heikentyy ja maksan pilkkomiskyky vähenee. Myös hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia ja keho muuttuu kuivemmaksi.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.