Luontokuvaaja Markus Varesvuon vinkit parempiin lintukuviin

Luonnossa liikkuminen aktivoi ihmisen eri aisteja ja alentaa stressitasoa. Useiden tutkimusten mukaan jo pelkkä luontokuvien katseleminen edistää ihmisen hyvinvointia. Myös luontokuvaus on kasvattanut suosiotaan Suomessa ja siitä on tullut uuden tekniikan myötä entistä helpompaa. Palkittu luontovalokuvaaja Markus Varesvuo on ollut kiinnostunut luonnosta teini-ikäisestä alkaen. Nykyisin hän kuvaa ammatikseen ja keskittyy enimmäkseen lintuihin.

Alla Markuksen kameravinkit parempiin lintukuviin.

  1. Ota kameran tarkennuspisteet käyttöön

Markus kertoo, että tarkkojen kuvien saaminen nopeasti lentävistä linnuista on yksi haastavimmista asioista minkä tahansa kameran automaattitarkennusjärjestelmälle. ”Kameran ja optiikan on oltava hyviä. Mitä useamman kuvan kamera pystyy ottamaan sekunnissa, sen parempi. Nopea ja tarkka automaattitarkennus on lentokuvauksessa ratkaisevassa roolissa. Yleensä kuvatessani lentäviä lintuja käytän kameran kaikkia tarkennuspisteitä.”

  1. Seuraa liikettä jatkuvalla tarkennuksella

Yksi Markuksen suosikeista on kuikka. ”Kuikat liikkuvat vedessä melko hitaasti, joten niiden seuraamiseen riittää 9 tarkennuspistettä”, Markus kertoo. ”Seuraan lintua käyttämällä jatkuvaa tarkennusta, jolloin se pysyy liikkuessaan terävänä. Valitsen eri tarkennuspisteitä käyttämällä ohjainta. Lintukuvauksessa tilanteet muuttuvat nopeasti, joten ohjain tekee siitä helppoa”, hän lisää.

  1. Pysäytä toiminta lyhyellä valotusajalla

Linnut eivät aina tule esiin täydellisissä valaistusolosuhteissa. ”Tällaisissa olosuhteissa toiminnan pysäyttämiseen on käytettävä suurta ISO-herkkyyttä. Käytin hämärissä olosuhteissa kuvatessani useasti ISO-herkkyyttä 6400, jolla pääsin hyvään lopputulokseen. Korkeat ISO-herkkyydet vaativat huolellista valotusta ja jälkikäsittelyä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi”, Markus sanoo.

  1. Kuvaa pitkäkestoisella akulla

Markuksen reissut suuntaavat usein tiettömien taipaleiden päähän, joten kameran akun on oltava pitkäkestoinen. Markus kertoo, että yhden akun lataus kesti kesäolosuhteissa hyvin koko kuvauspäivän.

  1. Kuvaa suurella tarkkuudella

Tarvittavien kuvien koko voi vaihdella paljonkin, mutta kuvien laatu on aina oltava paras mahdollinen. ”Kuvani päätyvät erilaisiin paikkoihin ja niitä käytetään monin eri tavoin. 32,5 megapikselin kennon ansiosta voin toimittaa suuria kuvatiedostoja, ja niissä on riittävästi tarkkuutta vielä rajaamisenkin jälkeen.”

Markus Varesvuo on suomalainen luontovalokuvaaja, joka on erikoistunut lintujen kuvaamiseen. Markus on palkittu kuvistaan useissa erilaisissa kilpailuissa vuosien aikana, viimeisimpänä arvostettu Fotofinlandia 2018 -kilpailun voitto. Lintukuvauksen eurooppalaisiin kärkinimiin kuuluva Markus Varesvuo on julkaissut useita valokuvakirjoja, joiden kuvitusta täydentävät tekstit lintujen elämästä ja kuvaustilanteista. Lisäksi hänen kuviaan on myyty vuosien varrella tuhansittain kansainvälisten kuvatoimistojen kautta erilaisiin julkaisuihin.