Yksityisautot rikkovat ajokieltoa Helsingin uusimmalla bussikadulla

Ensin vastaan tulee valkoinen henkilöauto ja sitten viiden minuutin päästä punainen henkilöauto. Helsingin uusimmalla ainoastaan joukkoliikenteen käyttöön tarkoitetulla kadulla ajaa bussilinjan 43 lisäksi myös yksityisautoja. Hakuninmaan ja Kuninkaantammen välillä Länsi-Helsingissä avattiin elokuun puolivälissä Perhekunnantien joukkoliikennekatu, jossa on liikennemerkein sallittu ainoastaan linja-autojen linjaliikenne.

– Asun tuolla kadun päässä ja autoliikenne on todella häiritsevää. Kuninkaantammeen muuttaa uusia asukkaita ja bussikatu varmaan palvelee heidän tarpeitaan, mutta minua häiritsee kun bussikatua pitkin kulkee yksityisautoja koko ajan, kertoo koiria ulkoiluttava Kristina Sundman.

Sundman arvioi, että osa ajaa bussikadun kautta vahingossa, osa tahallisesti.

– Autoilijat odottavat, että punainen valo vaihtuu vihreäksi ja ajavat sitten törkeästi ja päättömästi läpi. Tätä tapahtuu päivittäin. Katu on kuitenkin tarkoitettu vain joukkoliikenteelle.

Kristina Sundman kannattaa bussikatua.

– Joukkoliikenne on kaiken A ja O. Mieluummin suositaan joukkoliikennettä kuin, että kaikki yksityisautoilevat. Lisäksi bussin päättäri oli aiemmin koti-ikkunani alla. Tyhjäkäynti oli vähän häiritsevää. Nyt kun bussi ajaa läpi, on miellyttävämpää.

Sauvakävelyllä oleva Pär Andberg arvioi niin ikään, että Perhekunnantien bussikatu tarjoaa houkuttelevan reitin henkilöautoille.

– Bussikatu on hyvä, mutta voi käydä niin, että kaikki alkavat paukuttaa autoillaan bussikadun läpi ennemmin kuin lähtevät kiertämään kauempaa. Minua se ei haittaa, mutta saattaa häiritä tässä aivan lähellä asuvia, kertoo Kuninkaantammen alueella 30 vuotta asunut Pär Andberg.

-Bussikatu on edistystä. Jotkut tykkäävät, jotkut eivät, Andberg lisää.

Myös koiraa ulkoiluttava mies on huomannut, että bussikatua käytetään vähän muuhunkin kuin bussiliikenteeseen.

– Vien koiria kolmesti päivässä ulos ja näen usein, kuinka autoilijoita pysähtyy liikenneympyrään ihmettelemään, että saako kadulle ajaa. Tosi moni ei varmaankaan tiedä, että tänne on tehty ainoastaan joukkoliikenteelle tarkoitettu katu, kertoo mies, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

– Vieraalta paikkakunnalta tuleville navigaattori näyttää, että tästä saa ajaa läpi.

Mies on huomannut, että myös lähellä sijaitsevassa Paloheinän bussitunnelissa ajaa autoja.

– Olen miettinyt, että olisiko ollut parempi, jos Paloheinän tunneli olisi avattu kaikelle liikenteelle. Samoin tämäkin bussikatu. Tulisiko siitä niin hirveää ruuhkaa?

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.