Viikin pelloille perustettiin huippuluokan mittausasema

Viikin pelloilla tehdään huippuluokan mittauksia maatalouden ilmastovaikutuksista.

Viikissä on otettu käyttöön kasvihuonekaasujen vaihtoa mittaava mittausasema SMEAR-Agri. Helsingin yliopiston mukaan Viikkiin perustettu mittausasema on kansainvälisesti ainutlaatuinen.
Helsingin yliopiston ylläpitämä mittausasema tuottaa aineistoa nurmiviljelyn ilmastovaikutuksista.

Viikin pelloilla tullaan tutkimaan, miten nurmi, ja myös vilja, sitoo hiiltä ja miten sääolot ja nurmen käytön toimenpiteet kuten niitto, laidunnus, mahdollinen lannoitus tai viljeltävät nurmilajit vaikuttavat hiilen sidontaan ja samalla kaikkien kasvihuonekaasujen vaihtoon.

Huipputason mittausasemalla mitataan jatkuvatoimisesti kaikkien kolmen kasvihuonekaasun – hiilidioksidin, metaanin ja dityppioksidin – päästöjä ja nieluja.

– Kasvihuonekaasujen vaihdon kautta saadaan selville, milloin nurmi sitoo hiiltä, ja kuinka paljon nurmi tai maaperä päästää dityppioksidia, ja miten esimerkiksi laiduntavat lehmät vaikuttavat nurmen metaanitaseeseen, kerrottiin Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Mittausasema otettiin käyttöön perjantaina 24.9.2021 kutsuvieraiden seurassa. Aseman perustamista on rahoitettu Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n, Weisell-säätiön ja Suomen Akatemian tuella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.