Uusi kartta johdattaa Helsingin olympialaisiin 1952

Julkaisun kansikuva, Jussi Iltanen: Helsingin olympialaiset 1952

Helsingin olympialaisista 1952 tulee heinäkuussa kuluneeksi 70 vuotta.

Tapio Karttakeskus on julkaissut mielenkiintoisen teoksen nimeltään ”Helsingin olympialaiset 1952 – Tapahtumat ja kisapaikat kartalla”.

Teos on taitettu kartta, joka on kooltaan 70 x 100 senttimetriä.

Karttajulkaisussa esitellään kaikki olympiakilpailujen merkittävät tapahtumapaikat: niin suorituspaikat kuin majoitukseen, harjoitteluun ja yleisön viihdyttämiseen liittyvät kohteetkin. Eri lajien suorituspaikkoja ja muita kisojen tapahtumapaikkoja rakennettiin sekä eri puolille Helsinkiä että pääkaupunkiseudun ulkopuolellekin. Monet paikoista ovat edelleen olemassa – joko urheilukäytössä tai muussa toiminnassa.

Helsingin olympialaiset 1952 koostuu vanhoista 1950-luvun kartoista, joille on merkitty lähes sata olympialaisiin liittyvää kohdetta.

Kaikkien kohteiden rakentamisesta, olympialaisten aikaisesta käytöstä ja nykytilasta on kerrottu karttojen seliteteksteissä nostalgisten valokuvien kera.
Lisäksi kartoille on kuvattu symbolein olympiavieraita palvelleita paikkoja kioskeista ruokapaikkoina toimineisiin kouluihin.

Helsingin matkailijakartan olympiapainoksen lisäksi karttatuotteessa on olympiavuonna julkaistu koko Suomen maanteiden yleiskartta, jolta löytyvät myös Helsingin ulkopuoliset tapahtumapaikat ja Pallastunturilta Helsinkiin kulkeneen soihtuviestin reitti. Helsingin lähiympäristön ja Hämeenlinnan olympiakohteet on merkitty omille kartoilleen.

Julkaisun on toimittanut kartografi ja tietokirjailija Jussi Iltanen, joka on kirjoittanut useita historiaa, vanhoja karttoja, Helsinkiä ja matkailua käsitteleviä tietokirjoja.

– Helsingin olympialaisten kisapaikat muodostavat merkittävän julkisten funkkisrakennusten kokonaisuuden Helsingissä, mutta varsinaisten kisapaikkojen lisäksi kaupungissa on useita muitakin olympialaisia varten rakennettuja kohteita julkisista käymälöistä laivaterminaaleihin, kertoo Jussi Iltanen tiedotteessa.

Olympialaiset levittäytyivät ympäri Helsinkiä ja koko eteläistä Suomea.

Kartan avulla voi suunnistaa kisatunnelmaan etsimällä niin kisavieraiden telttakylän paikkaa kuin vaikkapa kilpailujen yhteydessä järjestettyjen kulttuuritapahtumienkin pitopaikkoja. Suomen menestys olympialaisissa oli hienoa: kaikkiaan 22 mitalia ja mitalitaulukon kahdeksas sija.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.