Uusi julkinen taideteos Punavuoren Telakkarantaan

Tiina Raitasen teos Luettelo, 2022. Kuva: Kirsi Halkola / HAM

Punavuoren Telakkarantaan on valmistunut uusi julkinen teos kuvanveistäjä Tiina Raitaselta.

Luettelo-niminen teos sijaitsee Euroopan kemikaaliviraston edustalla, Telakkakadun ja Munkkisaarenkadun risteyksessä.

Yli neljään metriin kohoava Luettelo-veistos koostuu toisiinsa nojaavista ja vierekkäin asettuvista muodoista.

– Muotojen lähtökohtana toimivat taiteilijan kemikaaliviraston työmaalta löytämät merkityksettöminä hylätyt, ajan patinoimat esineet, kuten osa vanhaa saranaa, muovinpalanen, naula, hiomapaperi ja tunnistamaton metallinkappale. Näiden esineiden pohjalta Tiina Raitanen on toteuttanut Luettelo-teoksen ruostumattomasta ja haponkestävästä teräksestä, alumiinista, pronssista ja betonista, kerrotaan Helsingin kaupunginmuseon tiedotteessa.

Osa esineistä on päätynyt kemikaaliviraston työmaalle vasta äskettäin korjausrakentamisen yhteydessä, osa on ollut kiinni rakenteissa vuosikymmeniä.

– Suurennettuina muodot muuttuvat abstrakteiksi. Niillä on ollut jokin alkuperä, materiaali, tuotantoprosessi ja tarkoitus menneessä ajassa, tietyn hetken. Veistoksessa osa muodoista nojaa toisiinsa, yksi seisoo itsenäisesti kauempana. Niistä muodostuu lajitelma, eräänlainen luettelo.

Teoksen sisältöön on vaikuttanut paikan historian lisäksi sen nykyisyys.

– Kemikaalivirasto toimii tiedon tallentajana ja välittäjänä. Veistoksen asetelma kuvaa tiedon kerroksellista vaikutusta ja järjestelmällisen tallentamisen tärkeyttä. Lainsäädännöllä pyritään suojelemaan ihmistä ja ympäristöä haitallisilta kemikaaleilta, olivatpa ne sitten teollisuuden kemikaaleja tai päivittäiskemikaaleja kiinteässä, liuosten tai aerosolien olomuodossa. Veistokseni erilaiset muodot ja materiaalit ilmentävät tätä kemikaalien suurta kirjoa, kertoo Tiina Raitanen tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.