Tunnetun arkkitehdin suunnittelemat kerrostalot suojellaan Kontulassa

Yksi Leikkikujan suojeltavista taloista vuonna 2019.

Maineikkaan arkkitehdin Hilding Ekelundin suunnittelemia kerrostaloja aiotaan suojella Kontulan Leikkikujalla osana täydennysrakentamista.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan Leikkikuja 5:n asemakaavan muuttamisen tammikuun 2022 kokouksessaan. Kaavamuutoksesta päättää Helsingin kaupunginvaltuusto.

Kaavamuutosehdotuksen mukaan Leikkikujan varteen nykyiselle pysäköintialueelle voidaan rakentaa kaksi 8-kerroksista asuinkerrostaloa. Kyse on vanhan kerrostalotontin täydennysrakentamisesta, sillä tontilla on nykyisin kolme kerrostaloa.

– Tontti on osa Kontulan 1960–1970-luvuilla rakentunutta vehreää ja väljää kerrostaloaluetta Kontulan keskuksen pohjoispuolella. Aluetta on täydennetty kymmenen viime vuoden aikana yksittäisillä täydennysrakennushankkeilla, kerrotaan kaupunginhallituksen päätöksessä.

Osana tätä kaavamuutosta Leikkikuja 5:n kolme vanhaa kerrostaloa saa suojelumerkinnän sr-2. Se tarkoittaa, että kohde on kaupunkikuvallisesti ja paikallishistoriallisesti arvokas eikä sitä saa purkaa tai remontoida niin, että talon rakennustaiteelliset tai kaupunkikuvalliset arvot heikentyvät.

Vuonna 1968 valmistuneet pistemäiset kerrostalot on suunnitellut maineikas arkkitehti Hilding Ekelund (1893-1984), joka on suunnitellut muun muassa Helsingin Velodromin, Helsingin Taidehallin, Käpylässä sijaitsevan Olympiakylän ja Töölön kirkon.

– Hilding Ekelundia pidetään Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin ohella yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehtivaikuttajista, kerrotaan Suomen kansallisbiografian verkkosivuilla.

Helsingin kaupungin mukaan Leikkikuja 5:n talot edustavat Ekelundin myöhäistuotantoa, jossa on selvästi nähtävissä muistumia 1950-luvun suunnitteluperiaatteista.

– Leikkikujan rakennuksissa Ekelund nojautuu hänen aiemmista töistään tuttuihin perusratkaisuihin, joita ovat esimerkiksi hieman porrastuvat rakennusmassat, puoliksi upotetut, suojaisat parvekkeet, huolitellusti toteutetut ja sijoitetut yksityiskohdat ja yleisesti julkisivujen harmoniset ja luontevat suhteet.

Kaupungin mielestä kerrostalot ovat säilyttäneet erittäin hyvin alkuperäiset ominaispiirteensä, eikä täydennysrakentaminen tontin itäpuolella heikennä rakennuskokonaisuuden keskeisiä arvoja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.