Stadin Friidu ja Stadin Kundi valittiin Helsinki-päivänä

Kotiseutuyhdistys Stadin Slangi ry on valinnut vuoden 2021 Stadin Friidun ja Stadin Kundin.

Kunnianosoitukset annettiin Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

Stadin Friidu 2021 on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Hanna Nohynek, ylilääkäri THL:n terveysturvallisuusosastolta, on tullut tänä vuonna olohuoneisiimme kertomaan meille television kautta korona- ja rokotetilanteen aina rauhallisesti, asiallisesti ja pelottelematta, Stadin Slangi ry perusteli valintaansa.

Yhdistyksen tiedotteen mukaan Hanna Nohynek on paljasjalkainen stadilainen, joka syntyi Stadin ytimessä, vanhalla Kättärillä, Neitsytpolun ja Tehtaankadun kulmassa.

– Maisema avartui opiskeluaikoina aina Ruskeasuolle saakka. Hän luki lääketiedettä. Tutkimustyö keuhkokuumerokotteiden parissa Filippiineillä auttoi ehkäisemään pikkulasten kuolleisuutta.

Hanna Nohynek kertoo tiedotteessa yllättyneensä iloisesti valinnasta Stadin Friiduksi.

Stadin Kundi 2021 on Eero Huovinen, joka on niin ikään syntynyt Helsingissä.

Stadin Slangi ry:n tiedotteen mukaan Eero Huovinen vihittiin papiksi 1970. Hän työskenteli Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1978 ja toimi viime vaiheessa dogmatiikan professorina ja tiedekunnan dekaanina. Helsingin piispana hän ehti vaikuttaa kaksikymmentä vuotta 1990–2010.

– Hengenmieheksi Eero Huovisen pulppuava huumori lyö ihmiset hepnaadilla. Kohtaamiset hänen kanssaan huokuvat lämpöä ja viisautta. Hän on kiinnostunut myös muiden ajatuksista, arvoista ja elämänfilosofiasta. Hänen kanssaan jutellessa ymmärtää, että juuret kulttuurikodissa eivät pakota vähättelemään katujen oppeja, jengien yhteisiä kujeita tai slangin leikkisyyttä, yhdistys perusteli valintaansa.

Stadin Slangi ry:n yhtenä tärkeänä perinteenä jo 26 vuoden ajan on ollut valita Stadin Friidu ja Stadin Kundi. Kuka tahansa saa tehdä ehdotuksia. Yhdistyksen kulloinenkin hallitus määrittelee valintakriteerit itsenäisesti. Tästä johtuen valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen.