Sähköinen jäteauto kulkee ”hipihiljaa” kantakaupungissa

HSY:n uutuuttaan kiiltävä täyssähköinen jäteauto on aloittanut päivittäisen työn Helsingin kantakaupungissa. Kuva: Jussi Moilanen / HSY

Helsingin kantakaupungin talojen jäteastioiden tyhjentäminen täyssähköisellä jäteautolla aiheuttaa tavallista vähemmän melua.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n upouusi sähköinen jäteauto on aloittanut päivittäisen tyhjennystoimintansa Helsingin kantakaupungissa.

Syksyn 2022 aikana jatkuneen testaus- ja kehitystyön tulokset ovat olleet rohkaisevia. Kokeiluun osallistuneet kuljettajat ovat HSY:n mukaan olleet suorastaan innoissaan auton ominaisuuksista.

HSY:n mukaan hipihiljaa liikkuva, ilveksen kuvalla koristeltu auto liikkuu arkisin Helsingin kantakaupungissa ja sen ympäristössä.

– Tätä päivää olemme odottaneet pitkään. Aloitimme suunnittelun yhdessä Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n kanssa jo vuonna 2017. Testaamme jäteauton toimivuutta vuoden verran ja katsomme, miten paljon etuja siinä on dieselkäyttöisiin verrattuna, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen tiedotteessa.

Raskaiden kuljetuskalustojen sähköistäminen on nykyisellä akkuteknologialla haastavaa.

HSY:n Ilves-auton vakituinen toiminta haluttiinkin aloittaa vasta, kun akkujen jatkuva toimivuus saatiin kestävälle tasolle.

– Pikkupakkasellakin auton akkuvaraus on ollut kahdeksan tunnin ajovuoron jälkeen yhä jopa 66 prosenttia, joten välilatauksille ei ole edes ollut kesken päivän tarvetta. Olemme myös saaneet keräyskapasiteetin pysymään normaalilla tasolla eli auto kykenee keräämään 8–10 tonnia jätettä kerrallaan, Juho Nuutinen kertoo.

Työpäivän päätteeksi Ilves-auto saatellaan latautumaan seuraavaa päivää varten.

Aluksi se tyhjentää kiinteistöjen sekajäteastioita, mutta myöhemmin reviiriä ja toimenkuvaa voidaan laajentaa. 

– Testaamme autoa talven yli, jotta näemme, kuinka se kestää pakkaset, lumimyrskyt ja muut haastavat kelit. Jatkosta päätämme koeajan jälkeen. Projektin keskeisiä tavoitteita ovat jätteenkeräyksen meluhaittojen sekä lähipäästöjen, kuten pakokaasun ja pienhiukkasten, minimointi, Nuutinen jatkaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.