Raili käy Mikaelinkirkon kässäkerhossa vaikka ei enää pysty neulomaan

Raili, 91, viihtyy Mikaelinkirkon kässäkerhossa.

Mikaelinkirkossa Kontulassa kokoontuu säännöllisesti kässäkerho eli käsityökerho.

Kymmenisen naista istuu lopettelemassa yhteistä aamukahvia Kontulan Mikaelinkirkon seurakuntasalissa maanantaiaamuna.

Kohta siirrytään takkahuoneeseen ja kaivetaan langat esille. Ensin kuitenkin muistetaan edesmennyttä kerholaista, 100 vuoden ikään yltänyttä Lempiä sytyttämällä hänelle kynttilä. Pastori Kati Vento pitää pienen hiljentymishetken.

Tuikkivasilmäinen Raili, 91, istuu pöydän ääressä ja kertoo elämäntarinaansa. Käsityöt ovat olleet mieluisia hänelle lapsesta saakka.

– Olen parsinut ja korjannut kahdeksanvuotiaasta saakka. Käsityö on ihanaa, kun sitä oppii sen verran, ettei aina tarvitse edes katsoa ohjetta.

Yksin asuvalle Railille kerho on tuonut uusia kavereita ja mahdollisuuden tehdä sekä kotona että yhdessä käsitöitä.

– Täällä on hyvä iloinen henki. Vaikka en enää nivelrikon takia pysty neulomaan, niin en tykkää istua tyhjän panttina. Voin kiinnittää vaikka näitä tuotelappuja sukkiin. Olen myös ostanut sukkia lahjaksi.

Kerholaiset ovat kartuttaneet seurakunnan diakoniatyön varoja myymällä sukkia ja muita käsitöitä myyjäisissä. Myös Yhteisvastuukeräykseen on kerätty rahaa. Monet kerholaiset ovat vuosien aikana neuloneet myös suloisia vauvantossuja lahjaksi kastettaville lapsille.

Mellunmäkeläinen Eeva mittailee valmiin sukan pohjasta kokoa ja merkitsee sen tuotelappuun. Hänet kerhoon houkutteli naapurissa asuva Elli.

– Olen aina tykännyt käsitöistä. Kaikille viidelle lapsenlapselle olen aikoinaan neulonut vauvannutut. Kun olin työelämässä tottunut aikaisiin aamuherätyksiin, niin herään vieläkin aamuisin aikaisin ja alan neuloa, hän kertoo.

Nyt meneillään on puuvillainen kaarrokeneule kesäksi.

Kässäkerhon uusin tulokas on sen uusi vapaaehtoinen vetäjä, Anu Mäkinen. Kerholaiset houkuttelivat hänet vetäjäksi, kun kävi ilmi, että hän on koulutukseltaan toimintaterapeutti ja sisustussuunnittelija, jolla on monipuolisia taitoja.

Teksti ja kuva: Outi Jaakkola

Tykkäätkö käsitöistä?

Käsityökerhot neulovat myyjäisiin ja keräävät rahaa esimerkiksi seurakunnan diakoniatyöhön. Mikaelinkirkolla kokoontuva kerho ottaa vastaan lahjoituksina avaamattomia lankakeriä.

Käsityökerho Mikaelinkirkolla ma klo 9.30

Neulekerho Vartiokylän kirkolla ma klo 11.00

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.