Pitäjänmäen seudulle valtava vesihuoltoverkoston saneeraus

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY saneeraa vesihuoltoverkoston Pitäjänmäen, Marttilan ja osittain Reimarlan alueella vuosina 2021-2024.

Samalla saneerataan yli 20 vuotta vanhat tonttivesijohdot ja viemärit runkoverkosta kiinteistön rajalle asti. Urakka toteutetaan hyödyntäen uutta toimintamallia, jossa tavoitteena on saada alueen vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon.

Uusi toimintamalli sisältää kiinteistöjen omistajille tai haltijoille kustannuksia alentavia kannustimia, jolloin kiinteistön tonttijohtojen ja -viemärien saneeraaminen on edullisempaa urakan aikana. Tonttijohtoja ovat kiinteistön rakennsten ja HSY:n runkoverkoston välillä olevat vesijohdot ja jätevesiviemärit sekä sade-, sulamis- ja salaojavesiä keräävät hulevesiviemärit.

Vesihuoltoverkoston saneeraus vähentää veden laatuongelmia sekä vuotoja ja tukoksia.

Vesihuoltoverkoston saneerauksen toteuttaa Terrawise Oy, jonka HSY:n hallitus valitsi urakoitsijaksi joulukuussa 2020.

– Tavoitteenamme on urakoitsijan kanssa saneerata alueen vesihuoltoverkosto siten, että se saadaan kerralla kuntoon. Toivomme, että rahallinen kannustimme innostaa asukkaita kiinteistöjen vesijohtojen ja viemäreiden uusimiseen, kertoo tiedotteessa HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

– Saneeraamme kaikki yli 20 vuotta vanhat tonttijohdot kiinteistön rajalle asti. Tästä syntyvä kustannus omistajalle on enimmillään 4 000 euroa kunkin liittymäkaivannon osalta riippuen putkien iästä. Omistaja saa tämän työn ilmaiseksi, jos hän saneeraa omat tonttijohtonsa kiinteistön rajalta rakennukselle urakan yhteydessä, Raimo Inkinen jatkaa.

Pitäjänmäen, Marttilan ja Reimarlan alueella on vesijohtoa noin 11 kilometriä. Jätevesi- ja hulevesiviemäriverkostoa on noin 10 kilometriä. Vesihuollon asiakasliittymiä on alueella noin 350.

– Pitäjänmäen ja Marttilan alueen vesijohdot ovat pääosin 1950-, 60- ja 70-luvuilla rakennettua vanhaa vuotoherkkää valurautaa, jotka ovat saneeraus- ja kehittämistarpeessa, kertoo tiedotteessa yksikön päällikkö Ilpo Korhonen.

HSY:n mukaan tonttivesijohtojen ja tonttiviemäreiden käyttöikä on yleensä 40-50 vuotta käytetyistä materiaaleista, rakennustavasta ja maaperästä johtuen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.