Pakin talo 1700-luvulta on remontin kourissa

Juhlataloa ylläpitävän Pakila-Seuran uusi puheenjohtaja Raimo Rahkonen toivoo lisää aktiiveja seuratyöhön.

Pakilan ylpeydessä Pakin talossa on parhaillaan käynnissä lattiaremontti ja samalla uudistetaan myös keittiötä. Talo avataan entistä ehompana juhla- ja vuokrakäyttöön maaliskuun alussa.

1700-luvulta peräisin olevan ja 1800-luvun asuunsa kunnostetun maalaistalon lankkulattiat saavat remontissa uuden kauniin lakkapinnan. Taloa kaupungilta vuokraava Pakila-Seura maksaa pääosan remontista ja kaupunki loput.

Pakila-Seurassa vuoden alussa kautensa aloittanut uusi puheenjohtaja Raimo Rahkonen sanoo, että Pakin talo on tärkeä paitsi Pakilalle koko Helsingille, koska se on kaupungin vanhimpia alkuperäisellä paikallaan olevia rakennuksia.

– Tupa lienee rakennettu 1700-luvun puolivälissä. Tuvan aputiloiksi rakennettiin porstua ja eteiskamari. Talo on rakennettu sitä varten veistetyistä hirsistä, Rahkonen sanoo.

Pakin talo on yksi Pohjois-Helsingin suosituimpia perinteisiä juhlapaikkoja. Vuoden mittaan talossa järjestetään parisataa erilaista tilaisuutta. Se on suosittu etenkin erilaisten perhejuhlien paikkana. Lisää tietoa talosta löytyy Pakin talon Facebook-sivuilta ja esittelyvideosta.

Rahkosen mukaan Pakila-Seura on kunnostanut pikku hiljaa taloa. Pattereita, valaisimia, kylmälaitteita, keittiövarustusta, äänentoistolaitteita, tietotekniikkaa on uudistettu ja myös pihapiirin rakennuksia korjattu.

– Tätä työtä jatketaan hienon talon hyväksi, hän sanoo.

Rahkonen haluaa lisätä Pakila-Seuran näkyvyyttä ja vaikutusta alueellaan eli Pakilassa, Paloheinässä ja Torpparinmäessä.

– Asukkaiden ääni on saatava entistä paremmin kuuluviin alueen kaava- ja rakentamisasioissa ja erityisesti koulu-, päiväkoti- ja harrastustilojen rakentamisessa Pakilanpuistoon. Kaupungin päättäjät tosin kysyvätkin aika ajoin Pakila-Seuran mielipiteitä alueen kehittämisestä. Se motivoi meitä seurassa, Rahkonen sanoo.

Pakila-Seura on mukana järjestämässä Pakilan kahta vuotuista tapahtumaa: Itä-Pakila-päivää toukokuun lopulla ja Pakilan Kylätapahtumaa syyskuun alussa. Sen lisäksi seura organisoi yhteistyökumppaneittensa kanssa erilaisia asumiseen liittyviä miniseminaareja ympäri vuoden.

Seuraava yleisötapahtuma on 14.3. klo 18-20 Pakilan yläasteen auditoriossa. Silloin yhdessä HSY:n ja Pakilan Kiinteistönomistajien kanssa paneudutaan ”puun oikeaan polttamiseen ja varastointiin ja hiukkaspäästöjen vähentämiseen”. EU rahoittaa hanketta.

– Seuratyö on kivaa ja antoisaa. Täällä tutustuu mukaviin aktiiveihin ihmisiin. Tulkaa mukaan Pakila-Seuran työhön, uusia käsipareja tarvitaan, hän vinkkaa.