Tikkurilassa juhlittiin Maailman suurinta marttailtaa

Marttajärjestö täyttää kuluvana vuonna 120 vuotta. Juhlavuoden tapahtumat käynnistyivät 31.1. Maailman suurimman marttaillan järjestämisellä kaikkialla Suomessa. Tikkurilan Martat ry liittyi mukaan juhlintaan järjestämällä juhlat Kansalaistoiminnankeskus Leinikissä.

Tammikuun viimeisenä päivänä Kansalaistoiminnankeskus Leinikkiin oli kokoontunut kolmisenkymmentä Tikkurilan Martat ry:n jäsentä juhlimaan Marttajärjestön 120-vuotista värikästä historiaa. Tuhansia marttoja juhli samaan kellonaikaan omissa marttayhdistyksissään, joita Suomessa on yhteensä yli 1200.

Marttojen yksi sloganeista on: Elämä on parasta itse tehtynä. Tätä toteutettiin myös juhlavalmisteluissa panostamalla tarjoiluun, somistukseen ja ohjelmaan. Kaksi asiaa yhdisti koko maan juhlijoita: Marttojen mustikkainen juhlamalja ja M-kirjaimen muotoinen kaurapohjainen ja raikkaan marjaisa kakku, joiden reseptit ovat vapaasti saatavilla Marttaliiton sivuilta.

Tikkurilan Martat ry:n puheenjohtaja Eeva Björklund avasi Tikkurilan Marttojen juhlat Marttaliiton tervehdyksellä. Ohjelma jatkui historiakatsauksella sekä Marttajärjestön että oman yhdistyksen toimintaan.

Tikkurilan Martat ry on perustettu vuonna 1942. Juhlinnassa olikin mukana niin viime vuosisadalla Tikkurilan Marttoihin liittyneitä jäseniä kuin nuorempiakin marttoja, jotka kertoivat omista merkityksellisistä marttailukokemuksistaan. Tikkurilassa alkuvuosien tallukka- ja kehruukursseista on siirrytty enemmän kulttuuri- ja virkistystoimintaan sekä järjestön valtakunnallisiin kampanjoihin osallistumiseen. Esimerkiksi meneillään olevaan juhlavuoden Sukat äidille -kampanjaan, jossa martat neulovat ensi kertaa äidiksi tuleville villasukat, Tikkurilan Marttojen jäsenet ovat toimittaneet jo kymmeniä villasukkapareja.

120 vuotta sitten marttajärjestön tavoitteena oli naisten voimaannuttaminen yhteiskunnalliseen toimintaan ja arjen neuvontatyön aloittaminen. Nämä samat tavoitteet ovat edelleenkin tärkeitä marttojen toiminnassa ja toteutuvat Tikkurilassa muun muassa kässämarttojen vapaaehtoistoimin kuukausittain Tikkurilan kirjastossa järjestämässä #opitaanyhdessä Kässäkahvilassa.

Tikkurilan Martat ry:hyn kuuluu tällä hetkellä yli 120 jäsentä. Toiminta keskittyy kaksi kertaa kuussa pidettävien marttailtojen ympärille. Juhlavuoden teema – Hyvä arki kuuluu kaikille – kutsuu kaikkia kädentaidoista ja kestävistä arvoista kiinnostuneita mukaan toimintaan. Nykyään jäseniksi otetaan ilomielin myös miehiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.