Nuoret kuvasivat poikkeusaikoja – näyttely Stoan nettisivulla

Nuorten ottamia kuvia korona-ajalta on koottu virtuaaliseen yhteisnäyttelyyn, joka on avautunut Stoan verkkosivuilla maaliskuun 2021 lopussa. Tässä teoksessa kuvaajana on 15-vuotias Pihla.

Nuorten ottamia valokuvia korona-ajalta on koottu virtuaaliseen yhteisnäyttelyyn, joka on avautunut Kulttuurikeskus Stoan verkkosivuilla maaliskuun 2021 lopussa.

Miltä poikkeusaika näyttää, kun kuvaajina ovat nuoret? Millaisia hetkiä tallentuu kameran tai puhelimen muistiin?

Itä-Helsingissä sijaitseva Kulttuurikeskus Stoa kokosi ryhmän 13-17-vuotiaita kuvaamaan välähdyksiä arjesta. Mukaan kutsuttiin valokuvataiteilija Nora Sayyad, joka kuratoi nuorten valokuvista online-näyttelyn. Virtuaalinen valokuvanäyttely avautui Stoan verkkosivuilla 31. maaliskuuta 2021.

– Kaikki ovat samalla viivalla ja yhtä herkässä tilassa, kun maailma muuttuu radikaalisti, luonnehtii 14-vuotias Cecilia tätä kevättä.

– Kaveripiirit ovat muuttuneet paljon poikkeusolojen vallitessa, tosin luokallamme kaikki ovat olleet tukena toisilleen.

Helmi-maaliskuussa viisi nuorta, Anniina, Cecilia, Lotta, Pihla ja Rama, kuvasivat pääkaupunkiseudulla. Samaan aikaan Tukholmassa Tilda osallistui projektiin Kulturhusetissa sijaitsevan nuorten kirjasto Lavan kautta.

Valokuvista ja teksteistä välittyvät nuorten tunteet laidasta toiseen: epätietoisuudesta toiveikkuuteen, hämmennyksestä pieniin iloihin ja kohtaamisiin.

– Arjen kauneus on ollut koronakevään aikana ehkä hieman hukassa, kun on viettänyt aikaa neljän seinän sisällä. Tosin Helsingin katuja iltaisin astellessa muistuu mieleen se, että vaikka kaaos vallitsee, ei katukuva muutu, Cecilia kuvailee.

Kuraattori Nora Sayyad kertoo näyttelyn sanomasta:

-Näyttelyyn on koottu erilaisista taustoista tulevien nuorten kuvia, joissa näkyy arjen tunnelmia ja ajatuksia. Sanoma on selkeä: yhteiset ajatukset ajastamme kiteytyvät nuorten silmien ja maailmojen kautta. Toivon, että näyttely luo toivoa, sillä olemme kaikki ikään kuin kokemassa yhteistä kriisiä. Vain tavat selviytyä siitä saattavat olla erilaisia. Parhaimmillaan kuvat jättävät historiaan jäljen, kun muistelemme vuotta 2021.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.