Metroasemien opastusta uusitaan

Helsingin metroasemilla käytössä oleva kiinteä opastejärjestelmä päivitetään ja opasteet vaihdetaan tulevan talven aikana. Opastejärjestelmän tavoitteena on tarjota matkustajalle tarpeellista informaatiota oikein sijoitettuna matkan eri vaiheissa: päällekkäistä informaatiota karsitaan olennaisen tiedon erottumiseksi.

Samalla myös opasteiden ilme kohenee, kun opastekotelot uusitaan ja valaistut opasteet vaihdetaan energiaa säästäviksi ja valoteholtaan nykyistä paremmiksi led-valaistuiksi opasteiksi. Opasteissa käytettävää kirjasinta vaihdetaan niin, että se tukee yhtenäisen matkaketjun tavoitetta koko Helsingin seudulla. Uusi opasteissa käytettävä typografia perustuu jatkossa Helsingin seudun liikenteen HSL:n käyttämään Gotham Rounded -fonttiin ja HSL:n ilmeen mukaisiin kuvasymboleihin eli piktogrammeihin.

Opastuksen tärkeimpänä elementtinä asemilla toimivat jatkossakin punaoranssit opastenauhat ja ylös kiinnitettävät kohdeopasteet. Tekstimuotoista opastusta vältetään, ja informaatio pohjautuu ensisijaisesti tunnettuihin piktogrammeihin. Opastuksen kielinä käytetään suomea, ruotsia ja englantia.

Järjestelmän muutostyöt alkoivat tällä viikolla Mellunmäen asemalta, ja asennustyöt etenevät niin, että idän suunnan asemat saavat uuden opasteilmeen ensimmäisenä. Ensi vuoden puolella työt alkavat tunneliasemilla. Opasteiden vaihtotyön yhteydessä opastenauhaan lisätään pääteasemateksti, joka lännen suuntaan on Tapiola/Matinkylä. Vaihtotyö tehdään asennustöiden keston vuoksi jo nyt, vaikka länsimetron aloitusaikataulu ei vielä ole täsmentynyt. Pääteasematekstit teipataan näkyvistä, kunnes länsimetron liikenne alkaa. Tulevan länsimetron opasteet on jo rakennettu uuden opastejärjestelmän mukaisiksi.

Opastejärjestelmä perustuu lähtökohtaisesti positiiviseen viestintään. Metromatkustamisen säännöt ja suositukset esitetään jatkossa kootusti Hyvää metromatkaa -julisteessa asemilla. Samalla kaikille asemille laaditaan 3D-pohjakartat, joiden mukaan ensikertalaisten suunnistaminen asemalla helpottuu.

Metroasemien opastuksen uusimisella halutaan varmistaa, että matkustajat, joiden on vaikea liikkua, voivat käyttää metroa helposti, aseman ulkopuolelta saapuva matkustaja löytää reitin oikealle laiturille vaivattomasti ja paikallistaa tarvitsemansa palvelut (lipunmyynti, WC, kynnyksetön reitti) asemalla nopeasti, opastus tukee metrolla saapuvan matkustajan matkaketjua ja opastus kannustaa turisteja ja ensikäyttäjiä valitsemaan metron kulkuvälineekseen.

 

Kuvassa: Myllypuron metroasemalle vaihdettiin uuden ilmeen mukaiset opasteet jo peruskorjauksen yhteydessä. Kuva: HKL

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.