Mannerheim-patsaan naapuriin uusi suihkulähde

Nina Beierin teos Women & Children (2022) on ollut esillä New Yorkin High Linella. Teos tulee pysyvästi esille Kiasman edustalle. Kuva: Timothy Schenck

Mannerheimin ratsastajapatsas saa toukokuun lopussa uusia naapureita, kun kaikkiaan 11 pronssista naista ja lasta saa pysyvän kodin altaasta Kiasman kahvilaterassin edustalla.

Nina Beierin teos Women & Children (2022) koostuu taiteilijan löytämistä pronssiveistoksista, joiden silmistä suihkulähteen vesi virtaa.

Kansallisgallerian kokoelmiin hankittu teos on esillä 30. toukokuuta alkaen.

– Veistokset ovat eri ajoilta ja edustavat erilaisia tyylejä. Hahmot ovat alastomia, kuten länsimaiselle taiteelle on perinteisesti ollut naisia ja lapsia kuvatessa tyypillistä, tiedottaa Kiasma.

Veistosten silmistä tulviva vesi näyttää Kiasman mukaan sarjakuvien ja animaatioiden itkulta, jossa kyyneleet ryöppyävät piirroshahmojen silmistä vesiputouksen lailla.

– Beier on saanut teokseen innoitusta myös Portugalissa sijaitsevan Bom Jesus do Monten pyhäkön suihkulähteestä, jossa veistoksen silmistä virtaava vesi ilmentää katsetta. Veden avulla Beier muuttaa veistoksensa hahmojen katseen näkyväksi ja korostaa niiden toimijuutta. Teoksen nimi viittaa vanhaan periaatteeseen ”naiset ja lapset ensin”, jonka mukaan yhteiskunnan heikoimpina ja avuttomimpina pidetyt pelastetaan vaaratilanteessa ensimmäisenä.

Women & Children on ollut aiemmin esillä New Yorkin High Line -puistossa. Teos hankittiin Kansallisgallerian kokoelmiin New Carlsberg Foundationin tuella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.