Malmin kirkko täytti 40 vuotta

Malmin kirkko valmistui vuonna 1981. Malmin kirkon 40-vuotisjuhla järjestettiin 19. syyskuuta 2021.

Malmin punatiilisen kirkon on suunnitellut arkkitehti Kristian Gullichsen.

– Kirkko on sekä ulko- ja sisäpinnaltaan tiilikirkko. Katon harjalta löytyy pronssinen kirkonkukko, jonka on suunnitellut Bertel Gardberg, luonnehditaan rakennusta Helsingin seurakuntien verkkosivulla.

Kirkkoa ympäröi 85 metriä pitkä kivimuuri, joka yhdessä virastorakennuksen ja pergolan kanssa muodostaa kirkon pääoven eteen suljetun sisäpihan.

Rovasti Pirkko Poisuo piti 40-vuotisjuhlassa mielenkiintoisen esitelmän, joka on luettavissa myös Helsingin seurakuntayhtymän verkkosivulla.

Esitelmässään eläkkeellä oleva Poisuo loi laajan katsauksen Malmin kirkon historiaan ja pitkään työuraansa Malmin seurakunnassa. Hän kertoi paljon yksityiskohtaisia faktatietoja sekä omia kokemuksiaan Malmin kirkossa sattuneista kommelluksista.

Pirkko Poisuo esimerkiksi muisteli, miten uuden kirkkorakennuksen ulkonäkö herätti ihmetystä 1980-luvulla.

– Muistan monien ihmetelleen punatiilistä uhkeaa kirkkoa, kaivanneen vanhaa, joskin vaatimatonta edeltäjäänsä ja verranneen Malmin kirkkoa kunnan virastotaloon.

Eri historiatietojen mukaan nykyisen kirkon paikalla sijaitsi aiemmin iso valkoinen puurakennus, jota ei ollut alun perin rakennettu kirkoksi. Rakennus valmistui Grasshoffin suvun huvilaksi 1800-luvulla. Myöhemmin puuhuvila toimi vuosikymmeniä Helsingin maalaiskunnan kunnantalona ja käräjätalona. Vuonna 1953 puuhuvila vihittiin Malmin kirkoksi. Se purettiin uuden tiilikirkon tieltä.

Jani Jakonen