Neljään autotalliin asuntoja Hämeentiellä

 

Asunto-osakeyhtiö Romulus on Hämeentien alkupäässä sijaitseva 1920-luvun lopulla valmistunut 90 asuinhuoneiston, pääasiassa yksiön ja kaksion, ja usean liike- ja toimistotilan sekä autohallin yhtiö. Isot peruskorjaukset on tehty putkistoa, julkisivuja ja kattoa myöten. Yhtiössä on aiemmin muutettu kolme autotalleista asunnoiksi sisäpihalla. 

 

Käyttötarkoituksen muutos on akuutti termi kaupunkilaisten huulilla uuden vuosikymmenen vaihteessa.  Kantakaupungin vanhoissa rakennuksissa on varastoja, toimistoja ja autotalleja  välillä arvoonsa nähden vähäisillä käyttöasteilla, samalla kun asuntojen tarve on kasvussa. Monesti tilojen omistajana  on asunto-osakeyhtiö, välillä tilat saattavat myös olla yksityisomistuksessa. 

Safa-arkkitehti Sini Koivisto on toiminut vuodesta 2018 alkaen pääsuunnittelijana As Oy Romuluksessa, jossa Helsingin kaupunki on 2019 myöntänyt käyttötarkoituksen muutosluvat neljälle  autotallille ja toimistotilalle, yhteensä noin 150 neliötä. Luvat oikeuttavat neljän asunnon rakentamiseen.   

 

“Olen aiemmin suunnitellut käyttötarkoituksen muutoksen kautta toimitiloja asunnoiksi Helsingissä ja olin kertomassa asiasta Lähiradiossa toimitettavassa “Asuntoradiossa” muutama vuosi sitten”, Sini muistelee .  Ohjelman vastaavan tuottajan, Jussi Laakan lisäksi studiossa oli LKV Timo-Jussi Kyyrö. Aihe kiinnosti kaikkia kolmea ja ilmaan jäi henki, että jossain vaiheessa tiet voisivat kohdata käyttötarkoituksen muutoksen tiimoilta. Näin kävi Romuluksen tapauksessa, jossa Koiviston ja Kyyrön työtehtävät toivat radiotuttavuudet uudelleen saman pöydän ääreen.   

 

“Asuntoradio on informatiivinen ohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia kiinteistöalalla  toimiville ammattilaisille jakaa tietoa ja tehdä yhteistyötä”, Jussi Laaka täsmentää.  Vieraina on jo kuuden vuoden ajan ollut eri kiinteistöalan sektorien edustajia ja yhteistyökumppanuuksia on syntynyt ohjelman välityksellä aiemminkin. Asuntoradion ohjelmat ovat kuunneltavissa sivustolla www.asuntoradio.fi tai podcasteina Spotifyssä.

 

“Romulus on mielenkiintoinen aihio. Yksiö tai kaksio omalla sisäänkäynnillä ei toteudu Helsingin kantakaupungissa kovinkaan usein. Yhtiön ainoa korjaustarve kohdistuu pihakanteen ja tulevat asunnot sijaitsevat pihatasossa. Muutosrakentamisen ja korjausrakentamisen aikataulut täytyy saada sovittua yhtiön kanssa.  Tilojen osittainen käyttö aiemmin autotalleina edellyttää pohjan betonilaatan purkamista ja alapohjan eristystä. Tästä saadaan vielä upeita ja uniikkeja, pihalle omalla sisäänkäynnillä avautuvia kaupunki-asuntoja tulevaisuudessa”, Sini summaa kohteen erityispiirteistä tärkeimpiä.     

 

Joulukuun numerossa toimituksemme haastattelee myynnin käänteistä Kotikatu LKV:n Timo-Jussi Kyyröä.   

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.