Kruunuvuorenranta saa ”sympaattisen” palvelukorttelin

Palvelukorttelin havainnekuva. Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy

Kruunuvuorenrannan palvelukorttelin uudisrakennuksen ja viereisen Haakoninlahden puiston eteläosan suunnittelukilpailu on ratkennut.

Voittajaksi valikoitui Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy:n ja VSU maisema-arkkitehdit Oy:n ehdotus Rantavalli, jonka pohjalta jatketaan tarkempaa suunnittelua.

Keskeisellä ja näkyvällä paikalla sijaitsevalle tontille rakennetaan yhtenäinen peruskoulu, ruotsinkielinen ala-aste, päiväkoti, leikkipuiston sisätilat, nuorisotila ja liikuntahalli. Haakoninlahdenpuistosta tulee alueen keskeinen rakennettu puisto.

Palvelukortteli rakennetaan kaupunginosan kaupallisen keskuksen ja uimarannan väliin Haakoninlahden rannalla. Kaupunki kehuu voittoehdotuksen arkkitehtuuria muun muassa sympaattiseksi.

Kilpailun tavoitteena oli tuottaa toimivien ratkaisujen lisäksi myös laadukasta arkkitehtuuria, sillä kyseessä uuden kaupunginosan keskeinen julkinen rakennus.
Kilpailuehdotuksia arvioitiin toiminnallisten ja kaupunkikuvallisten näkökulmien lisäksi myös kokonaistaloudelliselta näkökannalta, sillä kaupungin tavoitteena on tehdä uudisrakennuksista turvallisia, pitkäaikaiskestäviä, muuntojoustavia ja energiatehokkaita.

Ehdotuksien kokonaisratkaisu ja kehityskelpoisuus olivat keskeisessä roolissa suunnitelmien arvioinnissa, ja suunnittelua jatketaan voittaneen ehdotuksen pohjalta. Rakentaminen on kaupungin rakentamisohjelmassa aikataulutettu vuosille 2024-2026.

– Tehtävä oli mielenkiintoinen mutta haastava – kilpailijoiden oli ratkaistava, kuinka rakennus liittyy osaksi rakentuvaa kaupunkia säilyttäen samalla julkisen luonteensa ja kuinka kokonaisratkaisu integroituu maiseman ja toiminnan ehtoihin, kertoi palkintolautakunnan puheenjohtaja, toimialajohtaja Mikko Aho tiedotteessa.

– Taitavasti laadittu ratkaisu perustuu sisäkadun varteen sijoittuvien aukioiden ja oppimiskorttelien sarjaan. Sijainti meren välittömässä läheisyydessä toi myös omat haasteensa, sillä voimakas säärasitus altistaa rakenteita. Voittaneessa ehdotuksessa jokaista osa-aluetta on tutkittu huolella, ja arkkitehtuuri on rakennuksen suuresta koosta huolimatta eläytyvää ja sympaattista, Mikko Aho jatkoi.

Palvelukortteliin sijoittuu 700 oppilaan yhtenäinen peruskoulu, 250 oppilaan ruotsinkielinen ala-aste, 200-paikkainen päiväkoti, liikuntahalli ja nuorisotila sekä puistoon sijoittuvan leikkipuiston sisätilat.

Vaikka rakennus on ennen kaikkea nykyajan vaatimukset täyttävä oppimisympäristö, palvelee se kaupungin periaatteiden mukaisesti koko kaupunginosan asukkaita, sillä osa rakennuksen tiloista kuten liikuntahalli ja aineopetusluokat suunnitellaan myös asukaskäyttöön.

Havainnekuva palvelukorttelista. Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.