Pitäjänmäellä muistellaan vanhoja hyviä aikoja

Pitäjänmäellä on ollut jo vuosikausien ajan mahdollista muistella vanhoja muiden samanhenkisten kanssa Pitäjänmäen muistipiirissä. Kerran kuussa kokoontuva piiri on osa Pitäjänmäki-seuran toimintaa ja koostuu pääsääntöisesti noin 20-25 osallistujasta, jotka haluavat jakaa muistojaan lapsuudestaan ja nuoruudestaan – ja näin kolmekymppisenkin näkökulmasta menneiden vuosikymmenten tarinat kuulostivat varsin kiinnostavilta.

– Muistipiiri on ollut toiminnassa vuodesta 2004 ja olemme kokoontuneet kuukausittain siitä lähtien, kertoo piirin vetäjä, Leena-Maija Tuominen.
Piirillä on jokaiseen tapaamiseen oma tietty teemansa, jota pohditaan osallistujien kesken. Helmikuun tapaamisessa pohdittiin Pitskulaisuuden perimmäistä olemusta ja kuultiin muisteloja muun muassa Pitäjänmäen erilaisuudesta sekä kokonsa että ympäristönsä suhteen vuosikymmeniä sitten.

– Alun alkaen olimme osa Helsingin yliopiston Kansalaismuisti-projektia, jossa tavoitteena oli kerätä kansalaismuisti-tietoa nettiin, Tuominen toteaa.

– Projektissa kootut tarinat ovat syntyneet Muistipiirin tapaamisten yhteydessä.

Kokoontumisten lisäksi käyntejä eri paikoissa

Helmikuun kokoontumisessa oli silmin nähden rento ja avoin ilmapiiri, jossa nuoremmankin polven edustajat toivotettiin tervetulleeksi. Piiri sisältää myös muutakin toimintaa kuin kuukausittaiset tapaamiset – jäsenet käyvät muun muassa museoissa tai vaikkapa elokuvissa. Myös näyttelyjä on järjestetty.

– Mukana on ollut vuosien varrella kymmeniä pitskulaisia, joiden ikäjakauma on suuri, Tuominen sanoo.
– Tällä hetkellä suurin osa on 1930-luvun lopulla ja 1940-luvun alkupuolella syntyneitä. Heistä jokaisella on muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta.

Osa jäsenistä on säilyttänyt vanhoja valokuvia, kirjeitä ja muistoalbumeita sekä esimerkiksi kansioita, joihin on kerätty filmitähtien kuvia. Piirin kulloisen tapaamiskerran osallistujat kerätään niin ikään vihkoon, johon on kerätty kuvia Pitäjänmäen historian varrelta.

– Moni on tavannut piirissä luokkatoverinsa tai naapurinsa vuosikymmenien jälkeen, ja jälleennäkeminen on ollut yleensä aika riemukas.

Kevään kokoontumisissa tullaan piipahtamaan Pajamäessä sekä muistelemaan huhtikuussa koulunkäyntiä ennen peruskoulua. Muistipiiri kokoontuu seuraavan kerran 27.3. klo 18 osoitteessa Konalantie 10, entisen apteekin liiketiloissa.

Iida Rekunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.