Kimppakerrostalossa päästään nauttimaan ylellisyydestä ja yhteisöllisyydestä

Asukaslähtöisessä rakentamisessa pääpaino on yhteisöllisyydessä.

Kalasatamaan rakennetaan asukaslähtöisiä kerrostaloja. Hankkeen takana on Koti kaupungissa -yhdistys. Mitä kaikkea asukaslähtöinen rakentaminen pitää sisällään?

– Rakennuttajalla on pääperiaatteena saada neliöistä mahdollisimman paljon rahaa. Asukaslähtöisessä rakentamisessa on sen sijaan muita prioriteetteja. Olemme valmiita maksamaan toiminnallisista ominaisuuksista. Kalasatamaan rakennettavassa As Oy Kalasataman Messissä meillä on suunniteltu esimerkiksi suuri yhteinen olohuone, takkahuone saunatilojen yhteyteen, verstas sekä mahdollisuus harrastaa laatikkoviljelyä kattoterassilla, Koti kaupungilla -yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Huotari kertoo.

Asukaslähtöisessä rakentamisessa kaikki alkaa siitä, että kerätään kasaan kohteesta kiinnostunut asukasporukka. Huotarin mukaan näiden kiinnostuneiden asukkaiden ei tarvitse olla rakentamisen ammattilaisesta, sillä paikalle palkataan aina ammattilaiset.

– Arkkitehti hahmottelee tilasuunnitelmat sen mukaan mitä tontille mahtuu ja millaisia kaavavaatimuksia tontin suhteen on tehty. Asukaskokouksissa käydään sitten läpi näitä suunnitelmia ja mietitään yhdessä toiveita kerrostalon suhteen, Tapio kertoo.

”Valta ja vastuu prioriteeteista on asukkailla itsellään”

Asukaslähtöisessä rakentamisessa asukkaat pääsevät alusta asti vaikuttamaan kerrostalon toiminnallisuuteen.

– Tulevat asukkaat tekevät paljon itse. Itse tekemisessä säästää sen verran, että voimme sitten panostaa esimerkiksi juuri näihin yhteisiin tiloihin, Huotari lisää.

Kalasatamaan nousevaa As Oy Kalasataman Messiä on suunniteltu nyt noin kaksi vuotta. Kaikki asunnot on varattu ja tällä hetkellä ollaan siinä vaiheessa, että urakoitsijoita kilpailutetaan.

– Pian päästään rakentamaan ja noin puolitoista vuotta menee, että päästään muuttamaan sisään, Tapio kertoo.

Kyseistä kimppakerrostaloa rakennetaan Terve talo -periaatteella. He siis painottavat sitä, että talo rakennetaan hyvin. Asukkaat haluavat poissulkea esimerkiksi kosteus- ja sisäilmaongelmien syntymisen.

– Valta ja vastuu prioriteeteista on asukkailla itsellään, Tapio summaa.

Koti kaupungissa -yhdistyksen tavoitteena on hakea lisää tontteja asukaslähtöistä rakentamista varten. Huotari kertoo, että kaupunki on infonnut, että tontteja tulisi lisää hakuun loppuvuodesta. Tällöin kaikki asukaslähtöisesta rakentamisesta kiinnostuneet voivat seurata tilanteen kehittymistä ja mahdollisesti lähteä itse hankkeeseen mukaan.

Toimittaja Ira Juvonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.