Kalasataman kirjastoa on suunniteltu asukkaiden kanssa

Kalasataman kirjaston henkilökunta on suunnitellut kirjaston toimintaa yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Kuva: Maarit Hohteri

Kauppakeskus Rediin sijoittuva kirjasto ei avaudukaan loppusyksyn 2023 aikana vaan vasta tammikuussa 2024.

Kalasataman kirjaston avajaisia vietetään maanantaina 15.1.2024.

Kauppakeskus Redissä sijaitseviin tiloihin avautuva kirjasto on kaupungin mukaan persoonallinen monitoimitila, jonka sisustus on suunniteltu mielikuvitusta ruokkivaksi. Pinta-alaa kirjastolla on 436 neliön verran.

Kirjastotilojen sisustussuunnittelusta vastaa helsinkiläinen muotoilutoimisto Rune & Berg Design.

Kantavana teemana kirjaston suunnittelussa on ollut paikallisten näköinen ja saavutettava kirjasto, joka tarjoaa uutta oivallettavaa jokaisella vierailulla.

Suunnittelutyötä on tehty yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Erityisesti lasten kädenjälki näkyy kirjaston tiloissa. Esimerkiksi sohvien muotokieli on poimittu koululaisten työpajoissa tekemistä muovailuvahamalleista.

Yhteensä kirjaston suunnittelun työpajoihin ja kyselyihin osallistui 838 henkilöä.

– Kalasataman kirjasto on pieni lähikirjasto vilkkaassa kauppakeskusympäristössä asukkaiden arjen keskellä ja matkan varrella. Kirjaston suunnittelussa on otettu huomioon asukkaiden toiveet rauhallisesta ja turvallisesta tilasta, johon kaikenikäiset asiakkaat tuntevat olevansa tervetulleita, Kalasataman kirjaston johtaja Erna Marttila kertoo tiedotteessa.

Uusiin tiloihin toivottiin muun muassa lukemiseen ja rauhoittumiseen sopivia soppia.

Marttilan mukaan kirjastoon onkin suunniteltu muiden oleskelualueiden lisäksi luolamainen ja tunnelmallinen “sopukka”, jonne voi vetäytyä lukemaan tai olemaan.

– Kirjastoon toivottiin myös mielikuvitusta ruokkivaa yllätyksellisyyttä, jota tulee löytymään niin kalusteista kuin tilan pinnoistakin. Suunnittelun inspiraationa ovat olleet sadut ja tarinat, joissa mikä tahansa on mahdollista. Samaan tapaan Kalasataman kirjasto tulee olemaan mielikuvituksen ja mahdollisuuksien paikka, Marttila lisää.

Kirjaston tulosta kerrottiin Redin kauppakäytävällä elokuussa. Kuva: Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.