Kadut pöllyävät nyt urakalla – kastelu tarpeen

Kadut pöllyävät nyt urakalla – kastelu tarpeen

Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat nousseet korkeiksi useilla ilmanlaadun mittausasemilla Helsingissä. Pölypitoisuudet kohoavat todennäköisesti uudestaan, sillä sään ennustetaan jatkuvan aurinkoisena, kuivana ja tuulisena. Terveydelle haitallista katupölyä torjutaan kastelemalla katuja.

Viime päivinä katupölypitoisuudet ovat kohonneet laajalti pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittausten mukaan. Ilmatieteen laitos ennustaa katupölyn heikentävän ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla edelleen. Loppuviikosta sateet saattavat tilapäisesti helpottaa tilannetta, mutta ne voivat myös jäädä vähäisiksi.

Katuja kastellaan kalsiumkloridiliuoksella

Pölypitoisuuksien alentamiseksi Helsingin kaupungin ympäristökeskus antoi tiistaina 28.3.2017 toimenpidepyynnön kaupungin katuja hoitaville urakoitsijoille katupintojen kastelemiseksi laimealla kalsiumkloridiliuoksella.

Kalsiumkloridia käytetään, koska se pitää pölyn kosteana pitkään ja siten sitoo pölyä. Viime vuosina kalsiumkloridia onkin hyödynnetty joka kevät pölyntorjuntaan. Lisäksi ainetta voidaan käyttää pienellä pakkasella.

Kiinteistöjä kehotetaan pesemään jalkakäytäviä

Ympäristökeskus kehottaa kiinteistöjä ja kiinteistöyhtiöitä poistamaan jalkakäytäviltä hiekoitushiekat, mutta ottamaan kuitenkin huomioon mahdollisen liukkaudentorjuntatarpeen.

Hiekoitushiekka on lakaistava ja poistettava kosteana. Lehtipuhaltimien käyttö on kielletty hiekan poistossa, koska se nostattaa runsaasti pölyä ilmaan.

Kaupungin suorittama katujen jokavuotinen kevätsiivous jatkuu katujen kastelun rinnalla. Siivous käsittää hiekoitushiekan poiston ja katujen pesun. Helsingin kaupungin rakennusvirasto parantaa tiedonkulkua ja asiakaspalveluaan julkaisemalla verkkosivujen lisäksi tekstiviesteillä tietoa katujen puhdistusaikatauluista.

Kevään katujen puhdistusaikataulut ja tekstiviestipalvelun ohjeet ovat verkossa osoitteessa www.puhdistussuunnitelmat.fi/helsinki/kartta.

Katupöly vaikuttaa terveyteen

Katupöly aiheuttaa terveys- ja viihtyisyyshaittoja. Erityisen herkkiä pölyn terveysvaikutuksille ovat lapset, astmaatikot sekä sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät. Terveillekin henkilöille katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Pölylle altistumista voi vähentää välttämällä ulkoilua vilkkaimmin liikennöidyillä alueilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.