Itähelsinkiläinen Piia on ystävätoiminnassa ja saa siitä hyvää mieltä

Piia lähti kokeilemaan vapaaehtoistyötä, ja toistaiseksi kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia.

Itäkeskuksessa järjestetään kaikille ystävätoiminnasta kiinnostuneille itähelsinkiläisille suunnattu seurakunnan ystävätoiminnan startti-ilta syyskuussa 2022. Yksi esimerkki ystävätoimintaan osallistuvista vapaaehtoisista on itähelsinkiläinen Piia Kyllönen.

Piia on tavannut kuluneena kesänä itseään iäkkäämpää naista parin viikon välein seurakunnan vapaaehtoisena.

– Tottakai alussa kumpikin oli vähän, että kukas sä oot. Pikkuhiljaa luottamus on päässyt syntymään. Sen huomaa siitä, että toinen on kertonut rankkojakin asioita menneisyydestään. Musta on kiva, että mulle pystyy puhumaan. En mä mitään neuvoja anna, meillä on ikäeroa, enkä ole paras ihminen neuvomaan, Piia kertoo.

Piia ei koe tapaamisia mitenkään raskaina, vaan ne menevät omalla painollaan.

– Menemme hänen ehdoillaan. Jos kävellään, niin kysyn mennäänkö pidempi vai lyhyempi lenkki. Tapaamme kerhohuoneella tai joskus käymme jäätelöllä. Hyvää mieltä siitä saan, ja on mukava nähdä. Saan vanhemman ihmisen näkökulmaa moniin asioihin, mutta en kuitenkaan samalla lailla kuin omien vanhempien kanssa, se on vähän eri juttu.

Ajatus vapaaehtoistyöstä vanhempien ihmisten parissa on muhinut Piian melessä pitempään. Viime keväänä ollessaan työttömänä hän siirtyi ajatuksista tekoihin.

– Omat vanhemmat asuvat kaukana pohjoisessa. Ensin mietin, voisinko mennä jonnekin missä vanhuksia kokoontuu. Olisin myös halunnut auttaa ukrainalaisia mutta tuohon aikaan se ei vielä onnistunut. Sitten googletin ”vapaaehtoistyö”. Kun sieltä löytyi seurakunnan ilmoitus, jossa haettiin yksinäiselle kaveria, niin se kolahti. Tiedän itsekin, miltä yksinäisyys tuntuu, Piia sanoo.

Prosessi etenee niin, että seurakunnan diakoni haastatteli ensin Piian ja lähti sitten hänen kanssaan tutustumiskäynnille kahvittelemaan tarvitsijan luo.

– Sitten vaihdoimme numeroita ja allekirjoitin vapaaehtoistyöntekijän kanssa tehtävät paperit.

– Tärkeintä on tarjota juttuseuraa. Jos on vapaaehtoinen kirkon kautta, ei tarvitse olla himouskovainen eikä edes kuulua kirkkoon.

Matteuksenkirkon Matteus-salissa Itäkeskuksessa järjestetään seurakunnan ystävätoiminnasta kiinnostuneille startti-ilta 13. syyskuuta kello 17-19.30.

Tilaisuudessa kerrotaan, mitä seurakunnan ystäväpalvelu tarkoittaa ja mitä vapaaehtoisen on hyvä tietää. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen 12. syyskuuta mennessä, esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen susanna.inkovaara@evl.fi.

Teksti ja kuva: Outi Jaakkola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.