Iso virasto on jättämässä Töölön – valtavat kirjapinot odottavat ottajaansa

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) aula Mechelininkadulla on pullollaan isoja kirjapinoja. Keskuksen työntekijät tyhjentävät työhuoneitaan, sillä vuodesta 1995 lähtien Yleisradion entisessä toimitalossa Taka-Töölössä sijainnut valtion tutkimus- ja asiantuntijalaitos muuttaa Viikkiin syksyn aikana.

Ennen muuttoa pitäisi päästä eroon valtavasta määrästä erilaisia kirjoja ja tutkimusjulkaisuja, joita Syke tai joku muu on julkaissut ja jotka ovat olleet henkilökunnan käytössä. Ympäristökeskuksen pääkonttorin aulassa pidetään parhaillaan Kirjatoria, josta kaupunkilaiset voivat hakea ilmaiseksi itseään kiinnostavaa kirjallista materiaalia.

-Materiaalia on kertynyt vuosikymmenien aikana niin paljon, että aloimme muuttoa organisoivassa projektiryhmässä keskustelemaan, että mihin kaikki mahtuu, kun siirrytään Viikkiin. Siellä käytössämme ovat monitilatoimistot, eikä työntekijöillä ole omia työhuoneita, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tietopalvelupäällikkö Elisa Paavilainen.

-Moni kyseli, että mitä ylimääräisille kirjoille tehdään. Ensi alkuun meinasimme jakaa materiaalin ainoastaan Syken sisällä, mutta sitten päätimme laittaa Facebookiin ilmoituksen, että kirjoja voi tulla kuka tahansa talon ulkopuolelta hakemaan.

Elisa Paavilaisen mukaan kirjoja on haettu ilahduttavasti, mutta haettavaa riittää vielä runsain mitoin.

-Kansalliskirjaston kaltaisia vanhoja harvinaisuuksia täällä ei ole, mutta tarjolla on paljon kirjoja, jotka voivat kiinnostaa niitä tavallisia kaupunkilaisia, joita ympäristöasiat kiinnostavat.

Erityisesti vanhempaa julkaisumateriaalia 1990-luvulta ja 2000-luvun alkupuolelta ei löydy verkkojulkaisuna.

Paavilainen arvioi, että aulan pöydillä on tarjolla satoja, ehkä tuhansia julkaisuja.

-Onhan näitä, pinokaupalla. Arvaukseni on 2000.

Kirjatorilla näkyy esimerkiksi sellaisia julkaisuja kuin ”SYKE:n väitöskirjoja vuosilta 1988-2013”, ”Agenda 2000:n vaikutus Suomen maatalouteen” sekä ”Ympäristösanakirja Endic 2004″.

Jotkut ovat olleet huolissaan siitä, että aiotaanko kaikki Suomen ympäristökeskuksen painetut kirjat ja julkaisut hävittää nyt kun työhuoneita tyhjennetään. Paavilaisen mukaan näin ei tapahdu.

-Syken tietopalvelu huolehtii siitä, että tieteellistä tutkimustietoa löytyy edelleen painettuna Viikistä. Viikkiin meille tulee pieni käsikirjasto. Sellaista varsinaista kirjastoa, joka täällä on, ei Viikkiin tule.

Mitä tapahtuu niille lopuille kirjoille, joita ei haeta pois pääkonttorin aulasta?

-Sitten täytyy katsoa tilanne ja harkita, mihin loput viedään. Kirjatori on vielä muutamia viikkoja. Toivotaan, että menekkiä on, Paavilainen vastaa.

Viikin toimitilojen käsikirjastoon on mahdollista viedä yksittäisiä tärkeimpiä tieteellisiä julkaisuja, ja yksi mahdollisuus on toimittaa materiaalia Kuopiossa sijaitsevaan opetus- ja kulttuuriministeriön alaiseen varastokirjastoon.

Suomen ympäristökeskuksen lähtö Töölöstä on suunniteltu siten, että työt Viikin Latokartanonkaaren toimitiloissa alkavat 11. marraskuuta. Ainakin joillekin työntekijöille tulee ikävä Töölöä.

-Henkilökohtaisesti tulee ikävä. Onhan täällä toimittu niin pitkään. Kiva paikka lähellä kaupungin keskustaa. Nyt muutetaan pidemmälle, sanoo työntekijä, joka ei halua nimetään julkisuuteen.

Osoitteessa Mechelininkatu 34 A sijaitseva kiinteistö valmistui vuonna 1968 Yleisradion toimitaloksi. Yle häipyi Pasilaan vuonna 1993. Helsingin kaupungilla on ollut kaavasuunnitelmia, joissa kiinteistö suojellaan ja muutetaan asuinkäyttöön.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.