Uusia ratkaisuja nuorten työttömyyteen – Nuoret kohti työtä!

Uusi, valtakunnallinen Nuoret kohti työtä! -palvelu pyrkii tarjoamaan nuorille yksilöllistä tukea oman, työelämään johtavan polun löytämiseen. Palvelu on suunnattu alle 30-vuotiaille työttömille nuorille, jotka ovat olleen pitkään työttömänä tai joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Palvelun kautta nuori voi osallistua esimerkiksi koulutukseen tai työkokeiluun, tai työllistyä valmentajien tuen avulla.

Uudellamaalla nuorten kouluttamattomuus on todellinen haaste. Tilastokeskuksen mukaan 21 prosenttia 20–29-vuotiaista uusimaalaisista nuorista oli vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa vuonna 2016. Luku on enemmän kuin muualla Suomessa.

”Uudellamaalla on paljon nuoria, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Usein se tilanne vaikeuttaa nuoren työllistymistä”, Uudenmaan TE-toimistossa nuorten palveluiden parissa työskentelevä palveluesimies Sari Kanerva kertoo.

Nuorten työttömyys ei myöskään ole alentunut maan keskiarvon mukaisesti, vaikka Uudellamaalla työ- tai koulutuspaikkoja ja muita palveluja on paremmin tarjolla kuin muualla Suomessa.

Palveluntuottajat ohjaavat ja antavat valmennusta

Palveluun on ilmoittautunut kuluneen kesän aikana yli 140 nuorta. Apuna nuoren oman työpolun kartoittamisessa toimivat hankkeen palvelutuottajat, joita edustaa Uudellamaalla viisi yritystä: Arffman, Edupoli, Hyria Business Institute, Saranen Consulting ja Springhouse.

”Palveluntuottaja on se rinnalla kulkija, joka tukee ja jolla on kontakteja”, Kanerva kuvailee.

Kukin palveluntuottaja tarjoaa nuorelle erilaisia palveluja, joita räätälöidään osallistujan omien toiveiden mukaan.

Apua työn saamiseen ja alaan tutustumiseen

Yksi palveluun ilmoittautuneista on 28-vuotias Mikko Pulkki, joka aloitti valmennuksen heinäkuussa. Hän työsti työhakemuksia yhdessä Saranen Consultingin kautta saadun valmentajan kanssa, ja nappasi työpaikan Barona Logistiikalta rakennusapulaisena.

Vielä ei ole varmaa, sukeutuuko rakennusalasta Pulkin ominta juttua, mutta töiden kautta hän on päässyt tutustumaan alaan paremmin. Pulkilla on nollatuntisopimus, mutta toistaiseksi töitä on riittänyt joka päivälle. Hänellä on yhä yhteys uravalmentajaansa.

”Mä suosittelen tätä hartaasti erityisesti kaikille niille, joilta on jäänyt peruskoulun jälkeen ammatillinen koulutus hankkimatta”, Pulkki sanoo, ”Tästä saa kuitenkin niin paljon apua ihan minkä asian suhteen vaan.”

Mukaan voi ilmoittautua suoraan Uudenmaan TE-toimiston nettisivujen kautta
vappuaattoon 2019 saakka.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.