Yölliset valokuvat juhlistavat 20-vuotista Vuotaloa

Lari Huttunen: Yhdistävät tekijät, 2020.

Syksyn 2021 aikana juhlitaan vuosaarelaisten omaa kulttuurikeskusta.

Vuotalon 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Vuotalo ja Suomen valokuvataiteen museo kutsuivat avoimessa haussa koolle vuosaarelaisia valokuvauksen harrastajia Yökuvia Vuosaaresta -projektiin.

Eri taustoista tulevat kuvaajat saivat syventyä yöhön valitsemastaan näkökulmasta käsin. He olivat mielenkiintoisen haasteen edessä: kuinka valokuvata pimeyttä, kuinka löytää valoa yöstä?

– Kuvaajien suhde niin valokuvaan kuin Vuosaareenkin oli intohimoinen. Heidän kuvissaan Vuosaari näyttäytyy kauniina, karuna, mystisenä. Kuvissa yhdistyy niin yölliset hortoilut luonnossa ja joutomailla kuin kotona valvominen, korona-ajan eristäytyminen, yötyöläisten asema sekä uudet kohtaamiset yössä, tiedotti Helsingin kaupunki.

Matka Vuosaareen on myös reititetty. Kuvat Vuosaaren sillalta ja satamasta muodostavat piirin, jonka sisällä yö tapahtuu.

Lokakuun 2020 työpajoissa osallistujat syventyivät yölliseen valokuvaukseen keskustellen ja kuvaten. Työpajoissa keskityttiin yön teemaan eri näkökulmista; keskusteltiin osallistujien ottamista kuvista sekä katsottiin yökuvaukseen liittyviä museon kokoelmakuvia.

Työpajoissa vierailivat valokuvaajat Stefan Bremer sekä Hans von Schantz kertomassa työskentelystään ja antamassa palautetta ryhmäläisten kuvista. Ryhmä vieraili myös Valokuvataiteen museon Jari Silomäen Tunteiden maantiede näyttelyssä taiteilijan johdolla. Työpajojen ohjaajana toimi valokuvaaja ja taidepedagogi Salla Keskinen Valokuvataiteen museosta.

Osallistujien valokuvista sekä Valokuvataiteen museon kokoelmakuvista koostuva noin 30 valokuvan näyttely on esillä Vuotalon galleriassa 14.10.−18.12.2021. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Juhlanäyttelyn lisäksi Vuotalon 20-vuotisjuhlavuosi huomioidaan syyskauden 2021 aikana myös muilla tavoin. Luvassa on esimerkiksi Vuotalon omat juhlaviikot.

Annu Ikonen: Yksi aina valvoo, 2020.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.