Yksityinenkin vuokranantaja maksaa veronsa – ennemmin tai myöhemmin

  Viime päivinä mediassa on keskusteltu uudisasuntojen vuokraamisen veroedusta, jonka perusteella vuokranantaja voi vähentää yhtiölainan osuuden vuokratuloista. Kolikolla on kuitenkin myös toinen puoli. -Mitä enemmän vuokranantaja on tehnyt uudiskohteessa vähennyksiä vuokratulostaan, sitä enemmän hän maksaa luovutusvoittoveroa. Ei voi siis sanoa, että uudiskohde on vuokranantajalle useita kymmeniä tuhansia euroja edullisempi, kun hän kuitenkin maksaa tuon veron asunnon myydessään, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva

  Vuokranantajan verotus on hyvin kaavamaista. Välillä kaavamaisuus on vuokranantajalle edullista ja välillä epäedullista. Esimerkiksi taloyhtiölle maksettujen maksujen osalta jako tehdään sen mukaan, näyttääkö taloyhtiö maksun tuloslaskelmassaan eli tuloutetaanko se vai näytetäänkö maksu taseessa eli rahastoidaan. Vaikka vuokranantajalle kyse on tulonhankkimiskulusta, vähennystä ei voi tehdä, jos taloyhtiö päättää rahastoida maksut. Isoimmissa korjaushankkeissa, jossa on kyse kymmenien tuhansien maksuosuuksista, rahastointi on edelleen erittäin yleistä.

  Suomi ja erityisesti sen kasvukeskukset tarvitsevat lisää yksityisiä vuokranantajia. Jos asuntosijoittajien into vaimenee, tyrehtyy myös asuntorakentaminen ja kaupunkien kasvu hidastuu.

  -Herkästi tuntuu unohtuvan, että yksityiset vuokranantajat ovat vapaarahoitteisten vuokramarkkinoiden suurin toimija ja lähes kaksi kolmasosaa vuokra-asunnoista on yksityisten omistuksessa. Suurin osa heistä vuokraa yhtä tai kahta asuntoa ja maksaa veronsa tunnollisesti, vaikka vuokratulojen verotusta on kahden viime vuosikymmenen aikana selvästi kiristetty, sanoo Koro-Kanerva. Vuokranantajien verotuksessa on paljon korjattavaa, jotta saataisiin kannustettua kansalaisia sijoittamaan asuntoihin.

  Koro-Kanerva perää vuokramarkkinoille läpinäkyvyyttä ja yhtäläisiä pelisääntöjä. Vuokramarkkinoiden toimijoiden erilaiset pelisäännöt pitää purkaa ja tuoda toimijat samalle viivalle.

  -Ei voi olla niin, että yksityinen vuokranantaja maksaa verot ja ”yleishyödyllisten”, säätiöiden, kuntien vuokrataloyhtiöiden ja muiden isompien toimijoiden verokohtelu on huomattavasti kevyempää. Tämä epäkohta pitää ottaa valtiovarainministeriössä tarkasteluun, jotta saisimme reilummat ja paremmin toimivat vuokra-asuntomarkkinat. Se olisi niin vuokranantajien kuin asukkaidenkin etu, Koro-Kanerva lataa.

  Koro-Kanervan mukaan nykyinen verojärjestelmä ei suosi vuokralla asumista. Verotuksella ohjataan omistusasumiseen.

  -Verotus on aivan eri tasolla esimerkiksi tilanteessa, jossa kaksi täysin samanlaisissa omistusasunnoissa asuvaa ihmistä muuttaisivat toistensa asuntoihin vuokralle samalla vuokralla. Jo pääomatulovero muodostaa laskelmien mukaan noin 15 prosenttia vuokrasta. Verotuksella ei pitäisi ohjailla asumismuodon valintaa. Vuokra-asuminen tulee joka tapauksessa lisääntymään, painottaa Koro-Kanerva.

  Yksityiset vuokranantajat asuntotuotannon vetureina

  Erityisesti pääkaupunkiseudulle ja suuriin kaupunkeihin tarvitaan lisää asuntoja, koska kaupungistuminen etenee riippumatta harjoitetusta politiikasta tai hallituspohjasta. Rakennusteollisuuden laskelmien mukaan noin kolmannes uusista asunnoista syntyy sijoittajien myötävaikutukselle.

  -Jos asuntosijoittajien into vaimenee, tyrehtyy myös asuntorakentaminen ja kaupunkien kasvu hidastuu. Vaikutukset ulottuisivat myös työllisyyden kehitykseen. Järkevintä on kannustaa yksityisiä vuokranantajia laajentamaan toimintaansa. Yli puolet yksityisistä vuokranantajista harkitsisi toiminnan laajentamista, jos vuokratulojen pääomatuloverotusta kevennettäisiin, Koro-Kanerva sanoo

  JÄTÄ VASTAUS

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.