Vuokrien nousu oli Keravalla koko maan nopeinta

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien nousu oli vuonna 2020 Keravalla koko maan kärkiluokkaa.

Tilastokeskuksen julkistamien tuoreiden vuokratilastojen mukaan vuokrat nousivat nopeimmin suurista kaupungeista Vantaalla, Espoossa ja Turussa. Nousua oli kussakin kaupungissa 1,7 prosenttia.

Tilastojen perusteella vuokrat nousivat suurten kaupunkien tahdissa myös Keravalla, Järvenpäässä ja Porvoossa. Keravalla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrataso nousi 1,8 prosenttia vuonna 2020. Järvenpäässä nousua oli 1,3 prosenttia.
– Pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen lukeutuvissa pienissä kaupungeissa vuokrakehitys on ollut nopeaa. Keravalla vuokrakehitys oli viime vuonna koko maan nopeinta. Pääradan tarjoamien hyvien yhteyksien vaikutukset vuokramarkkinoihin näyttävät kuitenkin heikkenevän nopeasti Järvenpään jälkeen. Hyvinkäällä vuokrat nousivat viime vuonna maltillisesti 0,7 prosentilla. Riihimäellä vuokrataso puolestaan laski 0,3 prosentilla, kertoi tiedotteessa Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Sakari Rokkanen.

Helsingissä ja Tampereella vuokrat nousivat 1,5 prosenttia ja Oulussa 1,4 prosenttia. Vastaavasti vuokrien nousu on lähes pysähtynyt esimerkiksi Jyväskylässä, Lahdessa ja Hämeenlinnassa.
Tilastojen valossa vuokramarkkinat ovat selkeästi eriytyneet kahteen sarjaan. Toisessa sarjassa vuokrat nousevat melko paljon ja toisessa ne eivät nouse lähes lainkaan.

– Vuokramarkkinoiden eriytymiskehitys on lähtenyt voimistumaan jo ennen koronaa. Monissa keskisuurissa kaupungeissa vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu on paikoitellen ollut hyvinkin voimakasta kysynnän kehitykseen nähden. Suurissakin kaupungeissa on valmistunut viime vuosina ennätysmäärä uusia asuntoja, mutta varsinkin pienten asuntojen tarjonnalla on ollut vaikeuksia pysyä kysynnän perässä, arvioi Sakari Rokkanen.

Rokkasen mukaan eriytymiskehitys näkyi viime syksynä myös Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin vastauksissa. Suurissa kaupungeissa vuokranantajien näkymät olivat selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja positiivisemmat. Poikkeuksen muodostivat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät pienemmät kaupungit.