Vantaalla vuokrat nousivat ripeää tahtia

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien nousu oli vuonna 2020 Vantaalla koko maan kärkiluokkaa.

Tilastokeskuksen julkistamien tuoreiden vuokratilastojen mukaan vuokrat nousivat nopeimmin suurista kaupungeista Vantaalla, Espoossa ja Turussa. Nousua oli kussakin kaupungissa 1,7 prosenttia.
Helsingissä ja Tampereella vuokrat nousivat 1,5 prosenttia ja Oulussa 1,4 prosenttia. Vastaavasti vuokrien nousu on lähes pysähtynyt esimerkiksi Jyväskylässä, Lahdessa ja Hämeenlinnassa.
Tilastojen valossa vuokramarkkinat ovat selkeästi eriytyneet kahteen sarjaan. Toisessa sarjassa vuokrat nousevat melko paljon ja toisessa ne eivät nouse lähes lainkaan.

– Vuokramarkkinoiden eriytymiskehitys on lähtenyt voimistumaan jo ennen koronaa. Monissa keskisuurissa kaupungeissa vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu on paikoitellen ollut hyvinkin voimakasta kysynnän kehitykseen nähden. Suurissakin kaupungeissa on valmistunut viime vuosina ennätysmäärä uusia asuntoja, mutta varsinkin pienten asuntojen tarjonnalla on ollut vaikeuksia pysyä kysynnän perässä, arvioi tilannetta tiedotteessa Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Sakari Rokkanen.

Rokkasen mukaan eriytymiskehitys näkyi viime syksynä myös Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin vastauksissa. Suurissa kaupungeissa vuokranantajien näkymät olivat selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja positiivisemmat. Poikkeuksen muodostivat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät pienemmät kaupungit.
Tilastokeskuksen vuokratilastojen perusteella vuokrat nousivat vuonna 2020 suurten kaupunkien tahdissa myös Keravalla, Järvenpäässä ja Porvoossa.